Klassiska matchen hotad av indisk miljardliga

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Australiens Steve Smith försöker fånga bollen efter det att Englands Jonny Bairstow slagit medan Alex Carey tittar på, i The Ashes i Sydney, Australien, i januari 2022. Arkivbild.
Det är dags för årets brittiska sportfest – The Ashes.
Men bakom horisonten hotar en ny värld och indiska miljardsatsningar.
– Det är lukrativt för stjärnorna, men fönstret för landskamper krymper, säger Sveriges förbundskapten i cricket, Qasim Ali.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 40-årige engelsmannen Qasim Ali har mer än 20 års erfarenhet inom sporten och har varit ansvarig för svensk landslagscricket sedan i fjol. Och han lyser när han talar om det långa formatet – de upp till fem dagar långa testmatcherna som är en prövning för psyket – och fysiken.

– Slagman mot kastare i fyra, fem dagar med hård press, det är en utmaning.

Sverige kommer aldrig att spela på en nivå som The Ashes. Men trots att bara England och Australien spelar, och att de två inte alltid är världsledande, är inget i cricketkalendern större än tvekampen som har spelats sedan 1877.

Men hur länge till?

Engelska medier har under våren skrivit spaltmeter på ämnet "Den sista sommaren?". Den klassiska testcricketen hotas, och främst av det kortare format som heter T20: matcher där varje lag får 120 kast, och som ofta klaras av på två–tre timmar. Och där lagen spelar i färgglada kläder.

Pengastinn liga

Det passar bättre i en modern värld, en produkt lättare att sälja. Den indiska T20-ligan IPL är en mångmiljardindustri där priset för tv-rättigheterna i världen bara slås av NFL i amerikansk fotboll. Ligan tros enligt Forbes bli världens dyraste alla kategorier när nästa tv-avtal ska skrivas.

Annons

IPL:s ägare har redan köpt alla lag i den sydafrikanska ligan och blickar mot en liga i USA. En utveckling alla inte är lika glada över.

– Det är lukrativt för stjärnorna, men fönstret för landskamper krymper. Spelarna ägs av lagen och styrs inte längre av förbunden, säger Qasim Ali.

Sydafrika och Västindien, en gång stormakter inom testcricket, kommer bara att spela en handfull matcher de närmaste åren.

Saudiarabien lurar dessutom i vassen och cricketen ser ut att bli nästa sport att splittras av oljepengar. Om ett tiotal år spelar kanske bara Australien, England och Indien regelbundet testcricket.

Ett motmedel är kanske Bazball, symbolen för den nystart Englands cricket har fått det senaste året.

Fortsatt sug

Efter förödmjukande 0–4 i Australien i förra vinterns Ashes sparkade man förbundskaptenen och bytte den i sporten så viktiga lagkaptenen. Resultatet: 11 segrar på 14 matcher och en ny glosa döpt efter förbundskapten Brendon "Baz" McCullum.

Annons

– Bazball är egentligen inte nytt, men det är ett spännande spel, mycket explosivt och helt utan rädsla. Det är lite som T20 i fart, säger Qasim Ali.

För det finns fortfarande ett sug för flera dagars spel.

– Se på VM-finalen förra helgen. Fem dagar på neutral plan och det var fullsatt, säger han om Australiens match mot Indien, där de värmde upp inför sommarens fest med att bli världsmästare.

Annons