Klart: SM-guld till Luleå

Klart: SM-guld till Luleå

Luleås Ellen Nyström klipper vinnarkorgen efter SM-guldet i basket.

Janerik Henriksson/TT
Luleå kan titulera sig svenska mästare i basket. I den fjärde finalmatchen vann laget på bortaplan mot Södertälje med 87–68 och plockade därmed hem SM–guldet med totalt med 3–1 i matcher.
– Vi åker ju hem i morgon på morgonen så det blir nog lite kul på hotellet, säger Luleås Fanny Wadling i SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var en väldigt jämn inledning på den fjärde finalen, som spelades i Södertälje, där inget lag lyckades skapa en poängmässig lucka.

Men inför den tredje perioden gick Luleå upp i en 39–32-ledning. Efter det orkade Södertälje inte ta sig ikapp – vilket innebar att Luleå kunde plocka hem sitt åttonde SM-guld på de senaste tio åren.

– Finalserien i sig så presterar vi inte som vi ska, eller som vi kan. Vi spelar inte vår bästa basket. Det måste man göra mot lag som Luleå – de är jättebra, säger Södertäljes Tilde Ahlin, som gjorde sin sista match i karriären.

Bästa poängplockare i Luleå blev Ellen Nyström som noterades för 19 poäng. Därtill fick Nyström pris som finalens mest värdefulla spelare.

– Hon har varit så sjukt grym, jag är så imponerad. Hon bara kliver in och tar så mycket ansvar. En otroligt bra kapten, säger Fanny Wadling.

FRÅN FÖRSTASIDAN