Kenyansk löpare kan stängas av i 10 år

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Genrebild. Arkiv.
Kenyanen Titus Ekiru, 31, har stängts av provisoriskt. Det meddelar friidrottens antidopningsorganisation AIU på sin webbplats. Nu kan han potentiellt stängas av i 10 år.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ekiru anklagas för två dopningsförseelser samt för att ha manipulerat resultathanteringsprocesserna genom att lämna in förfalskade medicinska förklaringar och dokumentation till AIU.

Ekiru, som sprungit maraton sjätte snabbast genom tiderna, testade positivt efter att ha vunnit ett maraton i Milano i maj 2021.

Substansen som hittades i hans test då var triamcinolonacetonid, som är ett syntetiskt läkemedel som bland annat används för att behandla munsår. Därtill kan substansen vara prestationshöjande och innebära hälsorisker för kroppen.

Ekiru "åtalades inte omedelbart efter att den första utredningen verkade bekräfta hans förklaring att resultatet berodde på legitim medicinsk behandling".

Därtill testade han positivt för petidin, ett kraftigt smärtstillande medel som tillhör gruppen opioider, efter att ha vunnit i Abu Dhabi i november 2021. Även då hävdade han att resultatet berodde på legitim medicinsk behandling. Han har inte tävlat sedan dess.

Annons