Karlsson tangerade Hedmans rekord

Karlsson tangerade Hedmans rekord

San Jose Sharks Erik Karlsson fortsätter att leverera i NHL. Med totalt 85 poäng har han nu tangerat Victor Hedmans rekord för en svensk back under en och samma säsong. Arkivbild

Josie Lepe/AP/TT
Trots förlusten mot Columbus (5–6 efter förlängning) fanns det skäl att fira för två av San Joses svenskar.
Willam Eklund gjorde sitt första NHL-mål i karriären.
Erik Karlsson stod för ännu en rekordnotering.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Tampa Bays Victor Hedman i fjol gjorde 85 poäng markerade det nytt rekord för svenska backar under en och samma NHL-säsong. Den noteringen är snart utraderad, vad det verkar.

Natten till onsdagen spelade San Joses Erik Karlsson fram till Logan Coutures 3–4-reducering mot Columbus. Därmed tangerade han, med 14 matcher kvar att spela, Hedmans 85 poäng.

32-åringen gör en formidabel säsong trots att San Jose tillhör bottenträsket utan chans att nå slutspel. Redan nu är Karlsson bland annat den San Jose-back genom tiderna som har gjort flest poäng under en säsong.

Det blev förlust hemma mot Columbus, 5–6 efter förlängning, men det fanns fler svenska glädjeämnen i det förlorande laget.

20-årige William Eklund gjorde sitt första NHL-mål när han vispade in en retur till 2–3 i mitten av den andra perioden.

Eklund fick inleda säsongen i farmarligan, men blev uppkallad av San Jose i början av månaden. I de fem första matcherna kammade han noll målmässigt men nu, i den sjätte, kom första fullträffen.

– Det var speciellt, så klart. Det är något som alla drömmer om när de är små, att få göra sitt första NHL-mål. Jag har väntat på det här länge och haft många chanser, så det var skönt att äntligen få till det, säger Eklund till den samlade mediekåren efteråt.

FRÅN FÖRSTASIDAN