TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Karlsson saknades – AZ klart för semifinal

20 apr, 2023
TT Nyheter
AZ Alkmaar (i rött) är klart för semifinal i Conference League. Arkivbild.
Jesper Karlssons AZ Alkmaar vände ett tvåmålsunderläge hemma mot belgiska Anderlecht och tog Conference League-kvartsfinalen till förlängning. Då klev målvakten Matthew Ryan fram under straffläggningen och tog AZ till semifinal.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jesper Karlsson saknades däremot helt när AZ Alkmaar jagade semifinal-avancemang i Conference League mot belgiska Anderlecht.

Enligt Alkmaars tränare Pascal Jensen saknades svensken på grund av en skada han ådrog sig med landslaget. Detta trots att 24-åringen spelade ungefär en kvart i den första kvartsfinalen förra veckan.

– Det var givetvis i samråd med sjukvårdspersonalen. Tyvärr finns bekymren han hade kvar, säger Jensen till Noordhollands Dagblad.

Hemmalaget rivstartade

Trots avsaknaden av Karlsson rivstartade AZ, som förlorade första mötet med 0–2 på bortaplan, matchen. Framburna av hemmapubliken gick det nederländska laget tidigt upp i en 2–0-ledning efter två mål av den grekiske centertanken Vangelis Pavlidis. Ett resultat som sedan stod sig första halvleken ut – trots att hemmalaget hade bud på fler mål. Således intog lagen gräsplanen för att spela andra halvlek vid likaläge (2–2 totalt).

Annons

Målvakt stor hjälte

Då ville båda lagen hellre avgöra matchen än försvara. Men fina räddningar från bägge lagens målvakter, och ramträffar, såg ut att innebära förlängning. Så blev det också.

Efter en mållös förlängning väntade därefter straffar. Då klev AZ:s målvakt Matthew Ryan fram och blev stor matchhjälte. Australiern räddade två av Anderlechts straffar och när dessutom AZ:s fyra första straffskyttar satte bollen i mål stod det klart att den nederländska klubben är klar för semifinal.

Utöver AZ är även italienska Fiorentina klart för semifinal efter att ha slagit ut polska Lech Poznan. I semifinal möter Fiorentina Basel, som slog ut Nice med totalt 4–3, och Alkmaar ställs mot West Ham som slog ut Gent med sammanlagt 5–2.