Jerebko: "Jag vill säga förlåt"

Jerebko: "Jag vill säga förlåt"

"Jag skulle aldrig har gjort det med facit i hand, det är klart att jag ångrar det", säger Jonas Jerebko om tiden i ryska ligan.

Anders Wiklund/TT
Efter mer än ett års tystnad är Jonas Jerebko redo att prata.
Och han är ångerfull.
Flytten till CSKA Moskva var ett misstag.
– Jag vill säga förlåt. Det blev fel, men jag kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger basketstjärnan i en exklusiv intervju med TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jonas Jerebko drar handen genom håret. Blicken är glansig. Han harklar sig. Rösten sviker honom nästan – men likväl vill han prata.

– Det jag vill säga till svenska folket är att jag ber om ursäkt. Jag gjorde helt fel val, jag tänkte bara på basketen och det blev fel. Jag har tagit konsekvenserna och det jag vill göra nu är att prata om det, säger han.

Tvivel direkt

Det är över ett år sedan Jerebko skrev på för CSKA Moskva, samtidigt som Ryssland hade invaderat Ukraina. Beslutet att flytta till arméns storklubb mitt under kriget möttes av massiv kritik. Jonas Jerebko blev en persona non grata i basketgemenskapen.

Han stängdes av från landslaget och valde själv att tystna helt.

Fram till nu.

– Jag är faktiskt väldigt nervös att prata om det här. Det är ingen vanlig känsla, säger han.

Jerebko tittar ut genom caféfönstret. Regnet smattrar mot trottoaren. Under intervjun är bästa vännen, förre landslagsspelaren Thomas Massamba med som stöd.

– Redan från första början, när jag hade sajnat, hade jag tvivel. Men jag hade inte spelat på ett och ett halvt år. Jag ville bara spela basket. Jag inser nu hur fel det blev. Jag skulle aldrig har gjort det med facit i hand, det är klart att jag ångrar det.

Enligt Jerebko hade han egentligen inga andra vettiga alternativ på bordet än CSKA:s förslag.

– Min motivation att spela var inte på topp. Men jag såg det som en chans att komma i form, jag tänkte inte alls på den politiska aspekten. Jag hade inte spelat på länge och suget tog över. Jag vet inte vad jag ska säga... jag ångrar det.

Han fortsätter:

– Jag ville ta mig tillbaka till NBA och det här var min enda chans. Jag valde att ta den chansen, men om jag hade fått den här chansen igen skulle jag inte ta den. Det är lätt att vara efterklok.

"Tänkte bara på basket"

36-årige Jerebko är utan tvekan Sveriges genom tiderna största basketspelare. På meritlistan finns bland annat tio säsonger i NBA. Han är den enda svensk som spelat en NBA-final – 2019 med Golden State (förlust mot Toronto).

TT: Förstod du inte att flytten till Ryssland skulle få konsekvenser för dig?

– Jag tänkte bara på basketen. Jag vet att jag är en förebild för många, att många ser upp till mig. När jag ser tillbaka på det här kan jag säga att jag aldrig skulle göra om det. Efter att jag hade skrivit på funderade jag på om jag skulle åka hem. Men jag valde att fullfölja kontraktet. Det var ett felbeslut.

Jerebko beskriver en vardag i Ryssland där han stängde ned allt och bara fokuserade på basketen – och på videosamtal med familjen hemma i Sverige.

– Jag tränade, spelade basket, åt mat, sov och pratade med familjen. Det var så dagarna såg ut. Jag stängde av allting annat. Om det var rätt att göra så och inte prata med media vet jag inte. Känslan i magen har varit... jag vet inte...

Återigen är det nära att rösten sviker honom.

Och när landslagsspel kommer på tal tar känslorna än en gång över.

Vill ha svar

Jerebko känner sig orättvist behandlad av svenska förbundet. Något han visade på sociala medier nyligen. I ett inlägg beskrev han sig som svartlistad, en formulering generalsekreteraren Fredrik Joulamo har sagt sig vara oförstående till.

– Jag har inte hört något från förbundet på över ett år, om det var rätt eller fel att skriva så vet jag inte. Det är frustrerande. Jag hade planer på att spela de där månaderna i CSKA, komma hem och spela för landslaget och sedan lägga skorna på hyllan. Så gick tankarna. Men så blev det inte, säger Jerebko.

– Jag fick inga svar från förbundet. Säg att jag är avstängd i ett år, två år eller i all evighet. Jag vill ha ett svar. Jag berättade för dem att jag skulle flytta till CSKA och att de gärna fick kontakta mig innan de gjorde något. Men så fick jag läsa i tidningen att jag var avstängd. Jag har alltid försökt sätta svensk basket på kartan och ge tillbaka. Jag gjorde ett snedsteg, ett stort sådant. Men jag står för vad jag har gjort.

Slutet nära

Jonas Jerebko har inte spelat basket sedan kontraktet med CSKA löpte ut i juni 2022.

Om karriären är över?

Kanske.

– Jag har hållit mig i form för om jag skulle komma tillbaka, men just nu känns det inte så. Jag har precis haft ett läger för barn med Thomas (Massamba) i Norge. Det var jäkligt kul och kärleken till basketen kom tillbaka lite då. Det var kul att få lära ut. Men att spela själv, den tanken har inte slagit mig. Jag har inte tänkt så mycket på basket, det är det ärliga svaret, säger han och pausar för ett ögonblick.

– Jag vill spela på den högsta nivån och chanserna är inte jättestora. Jag har alltid velat avsluta med svenska landslaget, men nu blev det som det blev.

FRÅN FÖRSTASIDAN