Jansson om att sluta: "Det är ett slitsamt jobb"

Jansson om att sluta: "Det är ett slitsamt jobb"

Jesper Jansson slutar som sportchef i Hammarby den 31 augusti. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT
Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt upp sig.
Han lämnar klubben i sommar.
– Det här är inget jättedrastiskt beslut, ingenting jag gör i affekt, säger Jansson på en presskonferens.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Janssons sista arbetsdag som sportchef för Hammarbys fotbollsherrar blir den 31 augusti.

– Jag mår inte dåligt, men det kan vara förebyggande för att inte springa in i väggen. Det är bättre att lämna över nu och det är oerhört viktigt för mig, att klubben mår väldigt bra just nu.

– Det är ett slitsamt jobb, man står där hela tiden och man måste vara spetsig. Trubbas man av lite i kanterna behöver man kanske en paus för att återhämta sig, säger han.

Citerar Lippi

Jansson kom till Hammarby i rollen som sportchef för drygt sex år sedan. Under honom har Hammarby etablerat sig som en allsvensk toppklubb och bland annat lett klubben ut i Europa och till en cuptitel.

I sitt öppna brev till klubbens supportar, publicerat på Hammarbys hemsida, citerar Jansson den framgångsrike italienske tränaren Marcello Lippi.

"Bättre att sluta ett år för tidigt än en minut för sent".

"Det är ett citat jag alltid burit med mig. Jag känner nu att jag gjort det jag kan för Hammarby."

Zlatan beklagade

Jansson informerade i helgen Zlatan Ibrahimovic, delägare i Hammarby, om sitt beslut.

– Han tyckte det var trist, säger Jansson på presskonferensen på träningsanläggningen i Årsta.

Just de närmast dagliga besöken där är något han kommer att sakna.

– Det är det jag har mest ångest över. Att inte cykla ner hit till Årsta varje dag och sitta och surra. Det har jag en jävla ångest för, vad jag ska göra. Jag har så ont i knäna att jag inte kan spela padel hela tiden.

"Varit enormt viktig"

Richard von Yxkull, vd, kommenterar Janssons beslut:

"Först och främst vill vi tacka Jesper för allt det jobb han gjort för klubben under de här sex åren. Han har varit enormt viktig i att ta Hammarby till där vi är i dag. Vi respekterar hans beslut och vi skiljs åt som vänner. Vi är glada att han stannar över sommarfönstret för att hjälpa till i arbetet att sätta en ny sportslig organisation på plats."

Jesper Jansson kom till Hammarby våren 2017. Han förlängde 2020 sitt kontrakt med tre år men valde ett tillsvidarekontrakt när hans anställning förlängdes förra året.

Han har sålt spelare som dragit in stora pengar till klubben och tagit tuffa beslut som att sparka tränarna Stefan Billborn och Milos Milojevic.

Vad han ska göra efter den 31 augusti vet han inte.

– Någonstans ska jag jobba, men det är inget jag tänker på. Jag har varit i svensk fotboll länge. I så fall kanske man vill ha nya utmaningar. Jag har inte tänkt i de banorna, men jag har svårt att se mig i svensk klubbfotboll igen.

FRÅN FÖRSTASIDAN