Hyllar Rangnick: "Honom att tacka för mycket"

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Emil Forsberg tackar Ralf Rangnick för den fina karriär landslagsstjärnan fått i Leipzig. Arkivbild.Jan Woitas/AP/TT
Emil Forsberg tackar Ralf Rangnick för att han blev den han är och gläds med golfkompisen Konrad Laimers drömflytt.
Två kära återseenden väntar i EM-kvalet mot Österrike i Wien.
– Fasiken, det ska bli skitkul, säger landslagsstjärnan inför mötet med två personer han tycker om.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rangnick, numera Österrikes förbundskapten, låg bakom värvningen av den då 23-årige Forsberg i januari 2015. I dag säger Forsberg, 31, så här om den dåvarande sportdirektören i Leipzig.

– Jag har honom att tacka för mycket i min karriär. Han tog mig ju till Leipzig.

Och mer än så.

– Framför allt trodde han väldigt mycket på mig när jag kom. Jag hade sex första månader där jag inte gjorde något mål, men han trodde på mig.

Sommaren 2015 klev Rangnick ned som tränare.

Fick blomstra

– Han var coach när vi vann Zweite Bundesliga. Han gav mig en roll där jag verkligen fick blomstra och jag fick spela i den position jag är som bäst i och blev ligans bästa spelare.

– Han trodde på mig och det jag hade i mig och det är vad man behöver när man kommer till en klubb. Ibland behöver man kanske lite mer tålamod och jag fick det tålamodet. Det var viktigt för mig och min karriär och till stor del blev den som den blev tack vare honom.

Annons

Forsberg har spelat under Rangnick i två perioder. Den nu 64-årige tysken ses som arkitekten bakom "Gegenpressing".

Kort och gott en taktik som går ut på att omedelbart försöka vinna tillbaka bollen vid en bollförlust. Han har inspirerat tränare som Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann, Ralph Hasenhüttl och Jürgen Klopp.

Bryr sig

TT: Hur är Rangnick som person?

– Han bryr sig om människan, familjen, vill se till att alla har det bra. Han är väldigt detaljinriktad. Vi kunde stå och träna hörnor i två timmar bara för att den perfekta hörnan skulle komma. Han är varm och go, men samtidigt vet han vad han vill.

TT: Låter som om du pratar om Janne Andersson?

– Ja, exakt, men jag tror inte Rangnick gillar korv med bröd så mycket...

Golfar med Laimer

Konrad Laimer har de senaste säsongerna spelat på samma mittfält som Forsberg i Leipzig. Nyligen värvades österrikaren till Bayern München men det är osäkert om mittfältarna ställs mot varandra. Laimer skadade sig på träning i förra veckan och missade mötet med Belgien i lördags, där Österrike spelade 1–1.

Annons

– Jag är väldigt god vän med Konrad. Vi spelar mycket golf hemma i Leipzig. Det är en transfer han har förtjänat. Han är av de de bästa bollvinnarna i världen.

Forsberg hymlar inte om matchens betydelse.

– Tittar man på tabellen och ska man vara ärlig utifrån hur det ser ut är det väl Österrike och vi som slåss om det. Det är en otroligt viktig match och det vet vi om.

Annons