Historisk seger för von Eckermann

Historisk seger för von Eckermann

Henrik von Eckermann. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
Henrik von Eckermann och hästen King Edward vann världscupfinalen i amerikanska Omaha, efter en felfri ritt sista omgången.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det var fantastiskt, coolt. Så jävla skönt, att det lyckas. Vi har jobbat mot det här målet så länge, och sen att det klaffar. Även om man har världens bästa häst så är det väldigt enkelt att det inte går vägen, säger segraren von Eckermann till Svenska Ridsportförbundet.

De fem rundorna var inte helt felfria, utan ekipaget hade en rivning i första omgången.

– Efter första rundan så kände jag lite "shit nu kanske det är kört ändå". Men sen när jag såg att det trillade bommar för de andra också så hade jag fortfarande hoppet uppe.

Henrik von Eckermann och hästen King Edward rankas redan som världens bästa ekipage och har dominerat sporten det senaste året.

– Han var faktiskt i bästa form idag, även fast jag hade ett ner i första rundan. Jag var lite för långt ifrån hindret in i kombinationen så jag fick för mycket fart.

Två gånger tidigare har von Eckermann slutat trea i finalen, som ingen svensk hittills har lyckats vinna.

– Det är verkligen stort, känns lite overkligt på något sätt! Man är ju så otroligt fokuserad och det här har varit en långsiktig plan från Henrik genom hela kvalserien och finalen, och såhär efteråt är det mest en lättnad, en tomhet, men en otrolig glädje, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till TT.

Trots rivningen i första rundan säger Henrik Ankarcrona att det kändes stabilt inför sista rundan.

– Han gick in i finaldagen med två ryttare framför sig, men på ett otroligt tydligt sätt och med en väldig känsla för sig själv och hästen, och en tro på vad de kan och ett fantastiskt team runt dem. Han levererade verkligen. Han har en otrolig förmåga att höja sig när det behövs och höll huvudet kallt.

Wilma Hellström slutade på 14:e plats.

FRÅN FÖRSTASIDAN