Hansdotter vill inte ta ställning om ryssar

Hansdotter vill inte ta ställning om ryssar

Svenska OS-guldmedaljören Frida Hansdotter är en del av IOK:s aktiva kommitté. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/TT
Rätt eller fel att välkomna ryska idrottare in i värmen igen?
Frida Hansdotter, som sitter i IOK:s aktivas kommitté, vill inte ta ställning.
– Det här en jättekomplex fråga, säger den förra alpinstjärnan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Internationella olympiska kommittén (IOK) har öppnat för att Ryssland och Belarus eventuellt kan få delta i OS i Paris 2024 under neutral flagg.

Som en konsekvens av det har flera internationella idrottsförbund hävt avstängningen mot dessa länder. Just nu pågår exempelvis judo-VM med ryska och belarusiska idrottare på plats.

Sveriges officiella inställning är att Ryssland och Belarus ska vara avstängda så länge kriget i Ukraina pågår.

"Får se hur det blir"

Frida Hansdotter, som tog OS-guld i slalom 2018, sitter i IOK:s aktivas kommitté tillsammans med bland andra den ryska stavhoppslegendaren Jelena Isinbajeva.

Så här säger Hansdotter om hur Rysslandsfrågan hanteras av IOK:

– IOK har suttit i samråd med de internationella förbunden, alla nationella förbund, olympiska kommittéer, med allas aktivas kommittéer runt om i världen – och med IOK:s aktivas kommitté där jag varit med i den sistnämnda. Jag tycker att alla har fått sin röst hörd, det här är en jättekomplex fråga, det är väldigt delade meningar. Riktlinjerna från IOK är ju tydliga, sanktionerna mot Ryssland kvarstår, det är mer att man ska se över möjligheten till att få tillbaka atleterna under neutral flagg, säger Hansdotter till TT.

TT: Står du bakom IOK när det kommer till att öppna dörren för att släppa tillbaka Ryssland och Belarus?

– Man måste lyfta frågan, man måste konsultera med idrottsrörelsen världen över. Sanktionerna mot Ryssland och Belarus som länder ligger fast och det är det stor enighet kring. Det som lyfts är frågan om enskilda idrottare utan koppling till kriget ska få tävla under neutral flagg.

– Idrott förenar världen på något vis, det är det fina som idrottsrörelsen står för tycker jag. Sedan är det här en jättekomplex fråga. Nu ska de olika internationella förbunden ta ställning till hur man gör.

På frågan om det är Hansdotters personliga åsikt att ryska idrottare ska få tävla under neutral flagg, om idrottarna inte har någon koppling till kriget, svarar hon:

– Det är IOK:s ställningstagande som är av relevans, inte min personliga.

"Svår fråga"

TT: Hur kan du påverka i den rollen du har?

– Alla har fått göra sin röst hörd. Det är en otroligt stor fråga och det är det som är viktigt då, att alla får göra sin röst hörd.

TT: Hur lyder er röst i IOK:s aktivas kommitté?

– Det är ju en fråga som är väldigt delad. Alla står bakom Ukraina och supportar dem, men sedan måste man kolla på de olika… hur det ska bli framöver.

TT: Från IOK:s aktivas kommitté, är man i nuläget för eller emot att släppa in ryssar?

– Vi har varit med på de här samråden, vi har alla fått säga vår röst. Sedan är det inte vi som tar det beslutet.

IOK har ännu inte beslutat om Ryssland och Belarus får delta på OS i Paris nästa sommar.

FRÅN FÖRSTASIDAN