Hamiltons kritik mot gay-lag: Kör med regnbågshjälm

Hamiltons kritik mot gay-lag: Kör med regnbågshjälm

Lewis Hamilton har blivit världsmästare i formel 1 hela sju gånger. Arkivbild.

Asanka Brendon Ratnayake/AP
Nyligen utvidgades den redan kontroversiella hbtqi-lagen i Florida. Nu får den stark kritik från den sjufaldige F1-mästaren Lewis Hamilton.
– Jag ska ha regnbågsflaggan på min hjälm den här helgen, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I helgen fortsätter formel 1-säsongen i Florida med Miamis grand prix. Inför tävlingarna har Mercedesföraren Lewis Hamilton kritiserat den amerikanska delstatens kontroversiella hbtqi-lag.

– Det här är inte bra alls. Jag har hört och läst om några av besluten som har fattats här och jag står inte bakom dem, säger Hamilton enligt AP.

Lagen som i folkmun kallas för "Don't say gay" (Säg inte gay) antogs i Florida i mars förra året. Lagen innebär att skolor inte får undervisa elever upp till och med årskurs tre om sexuell läggning och könstillhörighet. För äldre barn måste undervisningen vara anpassad för deras ålder och mognad. Lagen innebär också att föräldrar får lättare att stämma skolor och skoldistrikt om de anser att skolorna undervisar om sexuell läggning.

Lärare riskerar avstängning

Så sent som för några veckor sedan utvidgades den omstridda lagen. Nu gäller lagen under hela skoltiden, det vill säga barn och ungdomar upp till och med sista året i gymnasiet. Lärare som bryter mot lagen riskerar att stängas av och fråntas sin lärarlegitimation.

Det är inte första gången som den brittiske F1-stjärnan lyfter liknande ämnen. I samband med tävlingar i länder där mänskliga rättigheter är begränsade har Hamilton tagit upp ämnen som rör hbtqi-rörelsens och hbtqi-personers utsatthet.

För att ytterligare visa sitt stöd är det ofta man ser honom köra med en regnbågsflagga på hjälmen, framför allt i utsatta länder.

"Det är problemet"

– Jag kommer fortsätta att stå bakom hbtqi-rörelsen och jag ska ha regnbågsflaggan på min hjälm den här helgen. Det är ingen skillnad från när vi var i Saudiarabien. Jag vill verkligen stötta rörelsen här och låta dem veta att jag är med dem och jag hoppas att de ska kämpa mot detta, säger Hamilton.

Han tillägger däremot att han inte tycker att formel 1 borde undvika att tävla i Florida som styrs av den republikanske guvernören Ron DeSantis.

– Det är inte folket i Miami som tar de här besluten, det är politikerna. Det är det som är problemet. Sporten kommer att vara här oavsett om jag är här eller inte så det minsta jag kan göra är att fortsätta visa mitt stöd.

FRÅN FÖRSTASIDAN