TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Halmstads genidrag fällde Djurgården

16 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Nykomlingen Halmstad jublar efter att ha gjort 2–0 hemma mot Djurgården.
Ett taktiskt genidrag låg till grund för Halmstads skrällseger mot Djurgården.
– Vi plattade ut vårt mittfält, så att Erik Ahlstrand utgick från höger i stället för tio-rollen. Vi fick ett fyramannaled i stället för att han skulle ha en fri roll, förklarar tränaren Magnus Haglund.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Från den nya positionen täppte Ahlstrand till defensiven och prickade in matchavgörande 2–0.

Efter att Gabriel Wallentin nickat in 1–0 hade Halmstad med sig ledningen in i andra halvlek. Då tog Djurgården över allt mer, men lyckades aldrig skapa de där riktigt vassa chanserna.

I stället kontrade Halmstad och Erik Ahlstrand vände in i banan och pricksköt in 2–0 med sin vänsterfot.

"Extra gött"

– Man vet hur det är. Man har själv spelat sådana matcher där man har mycket boll och trycker på för ett mål, men där motståndarna sätter den i stället. Det är ganska tufft att komma tillbaka från det, så det gjorde det extra gött att göra det målet, säger målskytten själv.

2–0-målet i sig var kanske inte det mest logiska sett till matchbilden. Men när det kommer till att Djurgården inte skapade fler farliga målchanser är sanningen en annan.

– Vi gjorde förändringen för att Djurgården är så duktiga på att vända spel och attackera kanterna med ytterback och ytterforward. Det gällde att ha bemanning i de ytorna. Vi fick till det där i hög grad, säger Magnus Haglund.

Annons

Erik Ahlstrand fyller i:

– Jag har spelat "tia" de två andra matcherna och tycker det gått ganska bra där. Men jag gillar att spela till höger också, då jag får ganska många möjligheter att gå in och använda min vänsterfot därifrån.

TT: Hur såg de taktiska direktiven ut?

– Att genomföra matchen som vi gjorde, så där har du egentligen facit.

Hemmaskalper

I och med segern har Halmstad vunnit säsongens två första allsvenska hemmamatcher. Något som inte hänt sedan Janne Anderssons lag radade upp fyra segrar 2007. För motståndet har de topptippade Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården stått.

– Vi gör en riktigt bra HBK-insats. Vi kan inte öppna upp matcher mot lag som AIK och Djurgården utan måste spela smart och med förnuft, säger Haglund och tillägger:

– Vi vet att vi har chans mot alla lag i den här ligan. Kan vi sätta vårt försvarsspel så vet vi också att vi blivit spetsigare. Förra gången vi var i allsvenskan så var målskyttet ett problem. Nu har vi gjort fem mål på tre matcher. Vi har fler variabler i vårt anfallsspel. Vi kan både kontra och göra mål i ett etablerat spel och på fasta situationer. Vår palett har fått fler färger.

Annons