Guide till CL-finalen: City kan fullborda trippeln

Guide till CL-finalen: City kan fullborda trippeln

Erling Braut Haaland och Manchester City är på trippeljakt i Champions League-finalen. Arkivbild.

Jon Super/AP/TT
Manchester City kan bli det andra engelska laget att vinna ligan, FA-cupen och Champions League under samma säsong.
Sista hindret kvar på vägen är Inter i CL-finalen på lördag.
Här är allt du behöver veta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ Var/När?

Lördag 21.00, svensk tid. Spelplats är Atatürk Olympic Stadium i Istanbul.

+ Trippelchansen

Inte sedan grannen och värsta rivalen Manchester United tog hem ligatiteln, FA-cupen och Champions League säsongen 1998-99 har något lag lyckats upprepa den bedriften.

Efter att ha vunnit ligan och slagit United i FA-cupfinalen har Manchester City nu chansen att bli odödliga.

– Vi har en match kvar. Vi är i en position vi kanske aldrig kommer vara i igen. Men det handlar inte om trippeln, det handlar om att vinna Champions League. Jobbet är inte komplett utan det så vi måste vinna, säger Citytränaren Pep Guardiola.

+ Italienska underdogs

Det var nog inte många utanför Milano som tippat att Inter skulle spela Champions League-final. Den italienska ligan kan inte konkurrera ekonomiskt med bjässarna i Premier League. Trots det fick Inter nöja sig med en tredjeplats i Serie A.

Hela Inters startelva i semifinalen kostade mindre i transfersumma än City-spelaren Jack Grealish.

– Vi vet att vi möter det bästa laget i världen, som vunnit Premier League fem gånger på sex år. Men vi känner ingen fruktan, enbart respekt. Vi måste försöka göra det svårt för dem, säger Inters tränare Simone Inzaghi.

+ Publikfavoriterna

Två av finalspelarna lär vara extra populära hos den turkiska publiken. Inters mittfältsstjärna Hakan Calhanoglu är en viktig kugge i Turkiets landslag medan Citys dito Ilkay Gündogan har rötter i landet.

– De turkiska fansen kommer vara delade mellan Calhanoglu och Gündogan, säger Inzaghi.

Gündogan, som sänkte United med två mål i FA-cupfinalen, spelar landslagsfotboll för Tyskland. Han hamnade i blåsväder när han tillät sig fotograferas ihop med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför VM 2018.

+ Matchvinnarna

Manchester Citys stora anfallshot stavas Erling Braut Haaland. Norrmannen slog målrekordet i Premier League i sin debutsäsong där han dunkade in 36 mål. Nu vill han vinna trippeln.

– Det skulle betyda allt. Jag ska göra allt jag kan för att det ska ske. Det är min största dröm och förhoppningsvis blir drömmen sann, säger Haaland.

Hos Inter står hoppet till argentinske esset Lautaro Martinez. Bredvid honom väntas antingen tidigare City-strikern Edin Dzeko eller den väldige Romelu Lukaku få chansen. Även Lukaku är ett bekant namn för City-fansen efter sin tid i stadsrivalen United.

FRÅN FÖRSTASIDAN