Guide: Sverige på ny medaljjakt i VM

Guide: Sverige på ny medaljjakt i VM

Skidskytteparet Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma jagar medaljer i masstart i VM.

Anders Wiklund/TT
Är det på skidskytte-VM:s sista dag som Martin Ponsiluoma, OS-silvermedaljör i masstart i fjol, ska slå till – i just masstarten? Och ska sambon Hanna Öberg fortsätta på framgångsvågen och ta sin fjärde medalj i Oberhof?

Här är allt du behöver veta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skidskytte-VM, masstart, 15 kilometer, herrar.

När: I dag klockan 12.30.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Masstart: 15 kilometer för herrarna. Alla startar samtidigt och fältet innehåller endast 30 åkare eftersom det bara finns 30 skjutmattor. Det är två liggande skytte och två stående och varje bom ger en straffrunda på 150 meter.

Sveriges lag: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Martin Ponsiluoma, Sverige, 3) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge. Övrig svensk placering: 11) Sebastian Samuelsson.

2021: VM i Pokljuka: 1) Sturla Holm Lægreid, Norge, 2) Johannes Dale, do, 3) Quentin Fillon Maillet, Frankrike. Svenska placeringar: 10) Sebastian Samuelsson, 19) Martin Ponsiluoma, 27) Peppe Femling, 28) Jesper Nelin.

+ Ponsiluomas sista chans

Martin Ponsiluoma åkte i mästarnummerlappen i VM-sprinten, men misslyckades. I masstarten startar han som regerande silvermedaljör från OS i fjol. Den svenska skyttetränaren Johan Hagström tror att Ponsiluoma får till skyttet åtminstone en gång i mästerskapet, och att han då tar medalj. Ponsiluoma gjorde en bra stafettsträcka i går med bara tre bommar i svåra vindförhållanden.

+ Samuelsson jagar fjärde medaljen

Sebastian Samuelsson har tagit tre brons i VM, i jaktstart, distanslopp och stafett. Han säger att han gillar man-mot-man-dueller, som det blir i masstart, men erkänner också att han aldrig lyckats jättebra i masstart. Dags att ändra på det nu?

+ Kan Lægreid hota Bø?

Oddsen för att en norrman står högst upp på prispallen efter masstarten är väldigt låga. Kanske är det Sturla Holm Lægreids största chans att hota den omöjlige Johannes Thingnes Bø. Lægreid ses som den bäste skytten av de två. Bø blir den första att ta sex guld i ett ett skidskytte-VM om han vinner. Landsmaninnan Marte Olsbu Røiseland tog fem VM-guld 2021.

.

Vad: Skidskytte-VM, masstart, 12,5 kilometer, damer.

När: I dag klockan 15.15.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Masstart: 12,5 kilometer för damerna. Alla startar samtidigt och fältet innehåller endast 30 åkare eftersom det bara finns 30 skjutmattor. Det är två liggande skytte och två stående och varje bom ger en straffrunda på 150 meter.

Sveriges lag: Hanna Öberg, Linn Persson, Elvira Öberg, Anna Magnusson.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Justine Braisaz, Frankrike, 2) Tiril Eckhoff, Norge, 3) Marte Olsbu Røiseland. Svenska placeringar: 9) Elvira Öberg, 21) Mona Brorsson, 24) Linn Persson, 25) Hanna Öberg.

2021: VM i Pokljuka: 1) Lisa Theresa Hauser, Österrike, 2) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, 3) Tiril Eckhoff, do. Svenska placeringar: 7) Hanna Öberg, 11) Linn Persson, 14) Elvira Öberg.

+ Svårtippad slutstrid

Det körs inte så många masstarter per år och i de två senaste årens mästerskap har det inte varit givna segrare. I säsongens enda masstart, i Annecy före jul, vann Lisa Theresa Hauser före världscupledaren Julia Simon och Anaïs Chevalier-Bouchet.

+ Hanna Öberg surfar på framgångsvågen

Hanna Öberg har tagit guld i distans, silver i sprint och brons i stafett och säger att hon vill fortsätta att visa att formen fortfarande är bra. Hon har ett VM-silver i masstart från 2019 och har vunnit två masstarter i världscupen.

+ Hinner Elvira Öberg komma i medaljform?

Om Elvira Öberg hinner hitta formen efter förkylningen är hon ett medaljhopp i masstart. Hon har vunnit i grenen två gånger i världscupen, förra säsongen, och var fyra i vinterns hittills enda masstart i världscupen i Annecy. Men hon är osäker på om hon ens kommer till start med tanke på att det tog på krafterna att köra stafetten direkt efter förkylningen.

FRÅN FÖRSTASIDAN