Guide: Skidskytte-VM, söndag 19 februari

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skidskytte-VM, masstart, 15 km, herrar.

När: Söndag klockan 12.30.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Masstart: 15 km för herrarna. Alla startar samtidigt och fältet innehåller endast 30 åkare eftersom det bara finns 30 skjutmattor. Det är två liggande skytte och två stående och varje bom ger en straffrunda på 150 meter.

Sveriges lag: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Martin Ponsiluoma, Sverige, 3) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge. Övrig svensk placering: 11) Sebastian Samuelsson.

2021: VM i Pokljuka: 1) Sturla Holm Lægreid, Norge, 2) Johannes Dale, do, 3) Quentin Fillon Maillet, Frankrike. Svenska placeringar: 10) Sebastian Samuelsson, 19) Martin Ponsiluoma, 27) Peppe Femling, 28) Jesper Nelin.

+ Ponsiluomas sista chans

Martin Ponsiluoma åkte i mästarnummerlappen i VM-sprinten, men misslyckades. I masstarten startar han som regerande silvermedaljör från OS i fjol. Den svenska skyttetränaren Johan Hagström tror att Ponsiluoma får till skyttet åtminstone en gång i mästerskapet, och att han då tar medalj.

+ Samuelsson jagar tredje medaljen

Sebastian Samuelsson har tagit två brons i VM, i jaktstart och i distansloppet. Han säger att han gillar man-mot-man-dueller, som det blir i masstart, men erkänner också att han aldrig lyckats jättebra i masstart. Dags att ändra på det nu?

+ Kan Lægreid hota Bø?

Oddsen för att en norrman står högst upp på prispallen efter masstarten är väldigt låga. Kanske är det Sturla Holm Lægreids största chans att hota den omöjlige Johannes Thingnes Bø. Lægreid ses som den bäste skytten av de två.

.

Vad: Skidskytte-VM, masstart, 12,5 km, damer.

När: Söndag klockan 15.15.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Masstart: 12,5 km för damerna. Alla startar samtidigt och fältet innehåller endast 30 åkare eftersom det bara finns 30 skjutmattor. Det är två liggande skytte och två stående och varje bom ger en straffrunda på 150 meter.

Sveriges lag: Hanna Öberg, Linn Persson Elvira Öberg (preliminärt), Anna Magnusson.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Justine Braisaz, Frankrike, 2) Tiril Eckhoff, Norge, 3) Marte Olsbu Røiseland. Svenska placeringar: 9) Elvira Öberg, 21) Mona Brorsson, 24) Linn Persson, 25) Hanna Öberg.

2021: VM i Pokljuka: 1) Lisa Theresa Hauser, Österrike, 2) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, 3) Tiril Eckhoff, do. Svenska placeringar: 7) Hanna Öberg, 11) Linn Persson, 14) Elvira Öberg.

+ Svårtippad slutstrid

Det körs inte så många masstarter per år och i de två senaste årens mästerskap har det inte varit givna segrare. I säsongens enda masstart, i Annecy före jul, vann Lisa Theresa Hauser före världscupledaren Julia Simon och Anaïs Chevalier-Bouchet.

+ Hanna Öberg surfar på framgångsvågen

Hanna Öberg har tagit guld i distans och silver i sprint och säger att hon visserligen är nöjd med VM så här långt och att resten bara är bonus. Samtidigt vill hon visa att formen fortfarande är bra. Hon har ett VM-silver i masstart från 2019 och har vunnit två masstarter i världscupen.

+ Hinner Elvira Öberg komma i medaljform?

Om Elvira Öberg hinner hitta formen efter förkylningen är hon ett medaljhopp i masstart. Hon har vunnit i grenen två gånger i världscupen, förra säsongen, och var fyra i vinterns hittills enda masstart i världscupen i Annecy.

FRÅN FÖRSTASIDAN