Guide: Skid-VM, torsdag 2 mars

Guide: Skid-VM, torsdag 2 mars

Maja Dahlqvist kör sistasträckan för Sverige i dagens stafett på skid-VM i Planica.

Christine Olsson/TT
Sveriges damlag är så starkt att inte ens en dubbel världsmästare kan vara säker på sin plats.
Att Jonna Sundling petas i stafetten på skid-VM är den största snackisen när Sverige i dag jagar sitt fjärde guld i Planica.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, stafett, 4x5 kilometer, damer.

När: I dag, klockan 12.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Totalt 20 kilometer ska avverkas, uppdelat på fyra femkilometerssträckor. De två första sträckorna körs i klassisk stil, de två avslutande i fristil.

Sveriges lag: Första sträckan: Emma Ribom. Andra: Ebba Andersson. Tredje: Frida Karlsson. Fjärde: Maja Dahlqvist.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Rysslands olympiska lag, 2) Tyskland, 3) Sverige (Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling).

2021: VM i Oberstdorf: 1) Norge, 2) Ryska skidförbundets lag, 3) Finland.

+ Fiasko senast – får Sverige revansch?

Damstafetten på VM 2021 vill Sverige helst glömma. För första gången sedan 2007 missade damlaget medalj, och var faktiskt inte ens nära. Sjätteplatsen – i det som skulle bli Charlotte Kallas sista VM-stafett – var det sämsta stafettresultatet på ett mästerskap på många, många år.

+ Var är Sundling?

Jonna Sundling har tagit två guld i Planica, men får inte chansen till ett tredje i dagens stafett. Trots seger i både sprint och sprintstafett petas 28-åringen från sistasträckan, som i stället körs av Maja Dahlqvist.

– Det är säkert några som tycker att vi är idioter som petar en som har tagit två guld. Men det är viktigt att ha fräscha åkare på start när vi ska köra. Och vi har en till med en x-faktor på slutet i Maja Dahlqvist, säger landslagschefen Anders Byström.

+ Vilka utmanar om guldet?

Sverige har tagit tre av fyra guld på damsidan i Planica, och åtta av tio möjliga medaljer. Favoritskapet är därför enormt inför stafetten. Att VM-drottningen Jonna Sundling petas säger en del om styrkan i laget. Det saknas ändå inte utmanare. Norge, USA, Tyskland och Finland har alla lag för pallen. Inte minst USA, med en Jessie Diggins i storform, blir en farlig outsider.

+ Få svenska segrar historiskt

Sverige har faktiskt bara tagit tre mästerskapsguld i damstafett genom åren. Det senaste kom på VM för fyra år sedan, när Stina Nilsson spurtade ner självaste Therese Johaug på sistasträckan. Dessutom blev det OS-guld i Sotji 2014 efter en klassisk avslutning av Charlotte Kalla.

FRÅN FÖRSTASIDAN