Guide: Skid-VM, torsdag 2 mars

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, stafett, 4x5 kilometer, damer.

När: Torsdag, klockan 12.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Totalt 20 kilometer ska avverkas, uppdelat på fyra femkilometerssträckor. De två första sträckorna körs i klassisk stil, de två avslutande i fristil.

Sveriges lag: Första sträckan: Emma Ribom. Andra: Ebba Andersson. Tredje: Frida Karlsson. Fjärde: Maja Dahlqvist.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Rysslands olympiska lag, 2) Tyskland, 3) Sverige (Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling).

2021: VM i Oberstdorf: 1) Norge, 2) Ryska skidförbundets lag, 3) Finland.

+ Fiasko senast – får Sverige revansch?

Damstafetten på VM 2021 vill Sverige helst glömma. För första gången sedan 2007 missade damlaget medalj, och var faktiskt inte ens nära. Sjätteplatsen – i det som skulle bli Charlotte Kallas sista VM-stafett – var det sämsta stafettresultatet på ett mästerskap på många, många år.

+ Vilka utmanar om guldet?

Sverige har tagit tre av fyra guld på damsidan i Planica, och åtta av tio möjliga medaljer. Favoritskapet är därför enormt inför stafetten. Att VM-drottningen Jonna Sundling petas säger en del om styrkan i laget. Det saknas ändå inte utmanare. Norge, USA, Tyskland och Finland har alla lag för pallen. Inte minst USA, med en Jessie Diggins i storform, blir en farlig outsider.

+ Få svenska segrar historiskt

Sverige har faktiskt bara tagit tre mästerskapsguld i damstafett genom åren. Det senaste kom på VM för fyra år sedan, när Stina Nilsson spurtade ner självaste Therese Johaug på sistasträckan. Dessutom blev det OS-guld i Sotji 2014 efter en klassisk avslutning av Charlotte Kalla.

FRÅN FÖRSTASIDAN