Guide: Skid-VM, lördag 25 februari

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, skiathlon, 15 km, damer.

När: Lördag, klockan 14.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Skiathlon: Damerna kör först 7,5 kilometer i klassisk stil, byter sedan skidor och avslutar med 7,5 kilometer skejt. Alla startar samtidigt, först i mål vinner.

Sveriges lag: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Moa Ilar, Linn Svahn.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Therese Johaug, Norge, 2) Kerttu Niskanen, Finland, 3) Krista Pärmäkoski, Finland.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Therese Johaug, 2) Frida Karlsson, 3) Ebba Andersson.

+ Två svenska guldhopp

Ebba Andersson och Frida Karlsson är två av de största medaljkandidaterna inför VM:s första distanslopp. På VM för två år sedan tog Karlsson silver och Andersson brons bakom den suveräna norskan Therese Johaug. Nu har Johaug gått i pension och Andersson, som vunnit de tre senaste distansloppen i världscupen, får ses som förhandsfavorit framför bland andra Karlsson, som vann Tour de Ski tidigare i år.

+ Tungt före talar för Finland?

Det milda vädret i Slovenien har hittills gett mjuka och sladdriga spår, och är det någon som gillar när det är tungkört så är det Kerttu Niskanen. Den 34-åriga finländskans stora mål är den avslutande tremilen, men i fjol visade hon att hon också kan prestera i skiathlon. I de tuffa Pekingspåren var hon bara fyra tiondelar från att sno guldet från Therese Johaug.

+ Kritiskt skidbyte

Ebba Andersson vet hur det är att tappa chansen till ett VM-guld på ett dåligt skidbyte. Strulet under VM-skiathlonen i Oberstdorf för två år sedan gjorde att hon tappade ryggen på Therese Johaug, och i förlängningen möjligheten att utmana om guldet.

– Det handlar om att inte låta stundens hetta ta över, att man blir uppstressad över bytet. Utan i stället behålla lugnet och verkligen bara ta en sak i taget, och inte förivra sig, säger Andersson.

FRÅN FÖRSTASIDAN