Guide: Inför säsongspremiären i formel 1

Guide: Inför säsongspremiären i formel 1

Max Verstappen är regerande mästare och favorit till en ny titel. Arkivbild.

Frank Augstein/AP/TT
Regerande mästaren Max Verstappen storfavorit igen, USA-hajp och munkavle på Lewis Hamilton.
På söndag startar formel 1-säsongen i Bahrain.
Här är allt du behöver veta inför premiären.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Formel 1, säsongspremiär.

Var: Bahrain International Curcuit, Sakhir, Bahrain.

När: Söndag 5 mars klockan 15.00.

Tv: Viasat/Viaplay.

+ Start och mål i Mellanöstern

Den nya formel 1-säsongen startar med träningsvarv på fredag inför Bahrains grand prix på söndag. Säsongen går i mål med ett 23:e lopp i Abu Dhabi den 26 november.

+ Kan någon hota Red Bull?

Max Verstappen var totalt överlägsen i sin Red Bull i fjol när nederländaren tog hem sin andra raka VM-titel. Mycket talar för en liknande historia även denna säsong efter att energidrycksstallet imponerat på försäsongstesterna. Främsta utmanare tros Ferrari bli där man bytt stallchef efter de många taktiska misstagen i fjol. Nye Frédéric Vasseur hoppas kunna ge Charles Leclerc en bättre chans till en första titel. Bakom lurar Mercedes där Lewis Hamilton försöker repa mod efter fjolårets fiasko.

+ USA-hajpen

Formel 1 är större än någonsin i USA. Efter att Netflixserien "Drive to Survive" gjort storsuccé har sporten börjat få fäste i USA, trots hård konkurrens från traditionell racing som Indycar och Nascar. I år körs tre tävlingar i USA där Las Vegas grand prix är det färskaste tillskottet. Likt Miami lär det bli ett kändistätt jippo när det ska rejsas på "The Strip".

Enligt sajten The Athletic är USA numera det land med störst engagemang kring sporten på sociala medier. Det lär inte minska nu när det även finns en amerikansk förare då Logan Sargeant ska köra för Williams. Sedan tidigare finns även amerikanska stallet Haas. Men F1-experten Janne Blomqvist tror att Sargeant kan få det jobbigt.

– Han är det klart svagaste kortet av nykomlingarna och måste vara beredd på att få hård kritik på sociala medier. Det kan vara brutalt där, säger Blomqvist.

+ Största övergångarna

Fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel har slutat och lämnat en lucka i Aston Martin. Den fylls av om möjligt ännu mer rutinerade Fernando Alonso, 41, som lämnade Alpine under uppmärksammade omständigheter. Det var han inte ensam om. Även reservföraren Oscar Piastri bråkade sig bort från det franska stallet för en plats i McLaren.

Tidigare AlphaTauristjärnan Pierre Gasly har flyttat till Alpine och ersätts av färskingen Nyck de Vries. Haas var inte nöjd med Mick Schumachers prestationer och satsar i stället på mer erfarne Nico Hülkenberg och i Williams kliver Logan Sargeant in för Nicolas Latifi.

+ Regeländringar

2022 var ett stort år för regeländringar inom F1. Det innebar problem med studsande bilar (så kallad porpoising), vilket ledde till att många förare fick stora ryggsmärtor. I år har man justerat golven som ledde till skakningarna och bilarna ska vara mer bekväma att köra.

+ Munkavlen

Enligt Internationella bilsportförbundet Fia:s nya regelverk krävs förhandstillstånd för att F1-förarna ska få göra politiska eller religiösa uttalanden. Det har fått flera förare att protestera mot att de är belagda med munkavle. F1-basen Stefano Domenicali säger dock att alla får uttrycka sin åsikt, bara det görs med respekt.

FRÅN FÖRSTASIDAN