Guide: Friidrotts-EM i Istanbul

Guide: Friidrotts-EM i Istanbul

Khaddi Sagnia. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
Ingen Armand Duplantis men väl flera svenska medaljhopp.
På torsdag inleds inne-EM i friidrott i Istanbul – ett idrottsmästerskap som ramas in av både storpolitik och en jordbävningskatastrof.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Friidrotts-EM, inomhus.

När: 2–5 mars.

Var: Istanbul, Turkiet. Mer exakt i Ataköy Arena.

Tv/radio: SVT/P4 Radiosporten.

+ Svenska truppen: Damer: Julia Henriksson, 60 m, Wilma Nielsen, 800 m, Hanna Hermansson, 1 500 m, Sara Christiansson, 3 000 m, Michaela Meijer, stavhopp, Khaddi Sagnia, längdhopp, Maja Åskag, tresteg, Sara Lennman, kula, Fanny Roos, kula, Bianca Salming, femkamp.

Herrar: Henrik Larsson, 60 m, Carl Bengtström, 400 m, Andreas Kramer, 800 m, Emil Danielsson, 1 500 m och 3 000 m, Max Hrelja, 60 m häck, Thobias Montler, längdhopp, Jesper Hellström, tresteg, Marcus Nilsson, sjukamp.

+ Politik och naturkatastrof

Med den svenska Natoansökan uppstod ett politiskt spänt läge mellan nationerna, där Turkiets godkännande ligger på is.

Spänningarna bottnar bland annat i koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i slutet av januari, som följdes av att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att Sverige inte kan vänta sig stöd.

Händelseutvecklingen resulterade i att utrikesdepartementet, UD, uppmanade svenskar att undvika folksamlingar och manifestationer i Turkiet.

Svenska friidrottsförbundet har följt utvecklingen, haft dialog med Europeiska förbundet, UD, och Riksidrottsförbundet – vilket innebar att de landade i att de åker till EM.

– Vi har sett till att vi får med oss en säkerhetsansvarig på resan, sade förbundskapten Kajsa Bergqvist i februari.

Efter jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien har en rad nationella och internationella evenemang ställts in. Men det europeiska friidrottsförbundet, EA, beslutade dock att inomhus-EM ska genomföras enligt plan. Svenska friidrottsförbundet var även i den här frågan i kontakt med förbundet.

– Vi har fått tydliga besked från EA och våra förberedelser fortsätter, sade Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet i februari.

+ Duplantis saknas

Redan i december var stavhoppsstjärnan Armand Duplantis i samtal med Bergqvist tydlig med att inne-EM inte var ett prioriterat mästerskap för honom. Ett par månader senare kom beskedet: 23-åringen tävlar inte i Istanbul. I stället fokuserar han på utomhussäsongen, där VM i Budapest i augusti är det stora mästerskapet.

+ Sveriges senaste inne-EM

I polska Torun 2021 fick Sverige fyra medaljer; Armand Duplantis vann guld i stavhopp, Thobias Montler, längd, och Fanny Roos, kula, tog silver och Khaddi Sagnia lämnade mästerskapet med ett brons i längd.

FRÅN FÖRSTASIDAN