Guide: Damernas US Open på Pebble Beach

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Annika Sörenstam finns med i veckans US Open.Darron Cummings/AP/TT
Sju svenskor finns med i US Open på Pebble Beach. Bland konkurrenterna finns ett nytt stjärnskott, en legendar som säger farväl och en spelare som är gravid i 31:a veckan.
Här är guiden inför årets tredje golfmajor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ Banan

Ikoniska Pebble Beach i Kalifornien har varit spelplats för sex US Open på herrsidan, men det här är första gången som en dammajor avgörs på den vackra och högklassiga banan vid Stilla havet. Pebble Beach rankas som den bästa publika banan i USA, men smakar det så kostar det. Den som vill spela en runda där får punga upp med 625 dollar (drygt 6 000 kronor).

+ Svenskorna

Är som sagt sju till antalet. Linn Grant, Anna Nordqvist, Madelene Sagström och Maja Stark var självskrivna tack vare världsrankningen. Tiofaldiga majorvinnaren Annika Sörenstam fick en specialinbjudan av arrangören USGA, medan Pernilla Lindberg och Beatrice Wallin lyckades kvala in.

+ Starttiderna

Med tanke på tidsskillnaden till Kalifornien (nio timmar) blir det sena nätter för de i Sverige som vill följa tävlingen. Svenskornas starttider på torsdagen:

17.28: Sörenstam, 18.12: Lindberg, 22.51: Nordqvist, 23.02: Sagström, 23.13: Grant, 23.24: Stark, 23.46: Wallin.

Annons

+ Avskedet

Michelle Wie West slog igenom tidigt och var till exempel bara 13 år när hon skrev historia genom att klara kvalgränsen i US Open 2003. Som 16-åring blev amerikanskan proffs och hon var redan då en av sportens stora fixstjärnor. Nu är Wie West 33 år och avslutar karriären med att spela ett sista US Open, tävlingen som hon vann på Pinehurst 2014 – hennes enda majortitel.

+ Sällskapet

Wie West spelar sina två första rundor på Pebble Beach i samma treboll som en annan legendar, Annika Sörenstam. Mycket talar för att även 52-åringen gör sin sista major den här veckan. Det lät i alla fall så på Sörenstam när hon spelade Scandinavian Mixed på Ullna i juni.

– Det är svårt att hänga med, jag har inte tid att lägga ned det som behövs, sade svenskan som vann US Open 1995, 1996 och 2006.

+ Graviditeten

Amerikanskan Amy Olson, majortvåa i både Evian Championship 2018 och US Open 2020, var gravid när hon i maj gjorde ett försök att kvala in till årets US Open. Det gick vägen. Nu har Olsons graviditet nått till sjunde månaden, men det hindrar inte 30-åringen från att pegga upp i Kalifornien den här veckan.

Annons

– Tror jag att jag kan skjuta en bra score? Ja. Men att säga att jag kan bli konkurrenskraftig, det är nog att sträcka sig för långt, säger Olson enligt Golf Digest.

+ Stjärnskotten

Linn Grant och Maja Stark har gjort succé sedan de blev proffs 2021, men ännu väntar svenskorna på en riktigt stor majorframgång. Bästa placeringen hittills är Grants åttondeplats i Evian Championship i fjol.

På ett internationellt plan hamnar de blågula hoppen i skymundan av 20-åriga amerikanskan Rose Zhang. Efter att ha avslutat amatörkarriären som världsetta i maj vann hon direkt i sin första LPGA-tourtävling som proffs. Därefter slutade Zhang åtta i PGA-mästerskapet, majorn som avgjordes för bara två veckor sedan.

+ Titelförsvararen

Minjee Lee, Australien, tog sin andra majortitel när hon vann US Open i fjol och kammade hem segerchecken på 1,8 miljoner dollar (runt 19,5 miljoner kronor). De största favoriterna nu? Enligt spelbolagen är det sydkoreanska världsettan Ko Jin-young och just Rose Zhang.

Annons