"Grymt bra start – men än är inget vunnet"

"Grymt bra start – men än är inget vunnet"

Hammarby fortsätter att ösa in mål och vinna i damallsvenskan. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
När Jonna Andersson återvände till Sverige förra sommaren ville Linköping ha tillbaka henne. Men hon valde Hammarby
Det ångrar inte landslagsstjärnan i dag.
3–1 borta mot hennes förra klubb innebar fjärde raka segern i damallsvenskan med totalt 13–2.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Laget är på frammarsch och vi har fått in ytterligare spetsegenskaper i år. Samtidigt är vi ett riktigt bra gäng med en stark gruppdynamik och sådant ska man absolut inte underskatta, säger Jonna Andersson till TT.

Efter fyra omgångar är Hammarby i serieledning – med fyra raka vinster och den förkrossande målskillnaden 13–2.

2–0 hemma mot Vittsjö, 2–0 borta mot Uppsala och 6–1 hemma mot Växjö följdes upp med 3–1 borta mot topplaget Linköping.

– Vi har skaffat oss en grymt bra start, men än så länge är inget vunnet. Det gäller att fortsätta på samma sätt och utveckla vårt spel vidare. Att vi hamnade i tidigt underläge den här gången spelade ingen roll. Vi har ett starkt självförtroende och vet vad vi kan, säger mittfältaren Jonna Andersson.

Kontrakt till 2024

Efter EM-slutspelet i England förra sommaren återvände hon hem till Sverige. Men inte till Linköping – klubben som hon innan de fem åren med Chelsea representerade i nio säsonger på raken och vann tre SM-guld.

I stället skrev 30-åringen på för Hammarby – som sträcker sig över säsongen 2024.

– LFC var intresserat att ha mig tillbaka, men jag kände att jag ville testa något nytt i Sverige – och lockades av Hammarbys spännande hårdsatsning.

Given i blågult

Jonna Andersson – som mer eller mindre är självskriven i den svenska truppen till sommarens VM-slutspel – är övertygad om att Hammarby har kapaciteten att vara med och slåss om SM-guldet.

– Det är inte många damallsvenska klubbar som har samma bredd i truppen som oss – samtidigt som spetsen finns där också, framhåller hon.

Efter att södergänget vänt 0–1 till 3–1 mot Linköping – efter två mål av Maika Hamano (som hemmamålvakten Cajsa Andersson garanterat inte var nöjd med sina ageranden vid) – hyllades spelarna ordentligt av den tillresta Hammarbyklacken.

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut, helt fantastiska fans som följer med oss överallt. De betyder enormt mycket för oss och gör att vi höjer oss ännu mer, ler Jonna Andersson.

Joakim Löwing/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN