Går till attack efter Infantinos hot: "Upprörande"

Går till attack efter Infantinos hot: "Upprörande"

Moya Dodd kritiserar Gianni Infantino. Arkivbild.

Walter Bieri/AP/TT
Gianni Infantino, ordförande i Fifa, får stenhård kritik efter sitt uttalande om sändningsrättigheterna.
Australiens förra landslagsstjärna Moya Dodd menar att det är ett hyckleri och att Fifa borde ta sitt ansvar.
– Det är faktiskt ganska upprörande, säger Dodd.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den tidigare styrelseledamoten i Fifa, australienska Moya Dodd, går till attack mot Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) efter dennes utspel gällande sändningsrättigheterna för sommarens fotbolls-VM.

Dodd har bakgrund som fotbollsspelare där hon representerade det australienska landslaget, och hon har även suttit i Fifas exekutivkommitté. Dodd menar att Fifa bär ansvaret för att tv-bolagen undervärderar damernas VM. Främsta anledningen till underskattningen är att Fifa tidigare sålde både damernas och herrarnas VM i ett paket.

Dodd: "Ingen överraskning"

– Nu när Fifa har beslutat att sälja rättigheterna separat så är det ingen överraskning att köparna inte vill betala samma summa två gånger, säger Dodd och fortsätter:

– Det är faktiskt ganska upprörande. Fifa säger att alla intäkter ska gå rakt in i damfotbollen men de ignorerar det faktum att värdet av kvinnors rättigheter, fram till nu, har använts för att öka värdet på herrfotbollen.

Det var i veckan som Gianni Infantino uttryckte ett missnöje med buden som hade kommit för att sända fotbolls-VM. Främst gäller det de länder Infantino kallar för "Big Five": England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Infantino hotade med att det kan bli svart i rutan om inte buden höjs.

"För att vara väldigt tydlig, det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att inte sälja ut damernas VM till underpris", sade han i ett uttalande.

"Upp till en miljard"

Gianni Infantino tog upp frågan redan i samband med VM-lottningen i fjol. Han menade att bud som motsvarade blott en procent av summorna som betalats för herrarnas VM inte var acceptabla.

Moya Dodd tycker att Fifa bör, i stället för att hota tv-bolagen, se över sina avtal och ge kvinnor en rättvis andel av summan.

– Om dam-VM faktiskt får 50–60 procent av de tittare som herrarna får, så som Fifa hävdar, så borde summan uppgå till en miljard, säger Dodd.

Fotbolls-VM drar i gång den 20 juli i Australien och Nya Zeeland.

FRÅN FÖRSTASIDAN