G7 går på IOK:s linje – ryssar ska få tävla

G7 går på IOK:s linje – ryssar ska få tävla

De olympiska ringarna utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. IOK välkomnar nu G7-ländernas uttalande.

Laurent Gillieron/AP/TT
G7-länderna går på Internationella olympiska kommitténs linje och säger att idrotten ska vara självständig och att ryska idrottare inte är representanter för sitt land.
"Vi välkomnar G7:s stöd för IOK:s rekommendationer att ryssar och belarusier ska få tävla som neutrala aktiva", säger IOK-basen Thomas Bach.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vid G7-mötet i Hiroshima i Japan kom parterna överens om ett uttalande om kriget i Ukraina, där man bland annat tog upp idrottens stora fråga – som ryssar och belarusier ska få tävla internationellt eller inte.

Under neutral flagg

Mötet valde att ställa sig på IOK:s sida. De olympiska idrotternas förbund beslutade tidigare i våras att rekommendera idrottsförbunden att tillåta ryssar och belarusier att tävla i individuella idrotter och enbart under neutral flagg. Dessutom får inte idrottarna ha koppling till militära organisationer eller stödja den ryska invasionen av Ukraina.

"IOK välkomnar varmt G7:s stöd för idrottens självbestämmande och IOK:s rekommendationer att ryska och belarusier får delta individuellt och som neutrala aktiva. Uttalandet om idrottsorganisationers självbestämmande kommer vid en kritisk tidpunkt när den hotas av några regeringar", säger IOK-ordföranden Thomas Bach i ett uttalande.

Sätter upp hinder

IOK beklagar att några länder, särskilt europeiska, gått bortom de strikta IOK-rekommendationerna och sätter upp hinder för att hindra egna idrottare från att delta i internationella tävlingar, där ryssar och belarusier får vara med, och sätter upp hinder mot internationella tävlingar i deras länder.

"IOK hoppas innerligt att dessa länder tar G7:s uttalande under allvarligt övervägande så att internationell idrott åter igen kan leva upp till sitt uppdrag att ena världen i fredliga tävlingar", säger Bach.

Vid G7-mötet deltog representanter från Frankrike, USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och EU.

FRÅN FÖRSTASIDAN