Från reserv till hjälte: "Riktigt skönt"

Från reserv till hjälte: "Riktigt skönt"

Skellefteås Simon Robertsson (26) firar med Oscar Nilsson, i mitten, och Tom Kühnhackl.

Mikael Fritzon/TT
Han började som reserv och slutade som den store hjälten. Doldisen Simon Robertsson, 20, väckte liv i Skellefteås gulddrömmar när han blev förlängningshjälte borta mot Växjö.
– Riktigt skönt. Det var bara en tidsfråga, säger han efter 3–2-segern i förlängningsrysaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Robertsson började den tredje finalen mot Växjö på bortaplan som 13:e forward.

I förlängningen fick han chansen och till slut blev det lite drygt elva minuters speltid.

– Jag var pigg, det var kanske därför jag fick spela, säger han med ett brett leende.

Avgörandet kom när klockan började närma sig halv tolv. Efter 10.29 av den femte perioden sköt han direkt på Linus Lindströms vunna tekning.

– Jag får två ganska likadana lägen efter varandra, det första försöker jag sikta, det andra försöker jag bara lägga på mål och den går in. Det var riktigt skönt, säger han.

"Haft så många lägen"

Och Skellefteås spöke, Växjömålvakten Emil Larmi, fick ge sig.

– Riktigt skönt att få hål på honom. Vi har haft så många lägen och i dag gör vi tre mål, säger Robertsson, son till förre Skellefteåtränaren Bert Robertsson.

När Pär Lindholm spräckte nollan, fram till 1–0, var det första gången på 188 minuter som västerbottningarna kunde överlista Larmi.

"En tidsfråga"

Nu är Skellefteå med i SM-finalserien på allvar. Ett 0–3-underläge i matcher och det hade varit – i stort sett – kört. Det har aldrig hänt i SM-slutspelets historia att ett lag vänt ett sånt underläge till seger.

– Vi har känt att vi har haft häng på alla matcher, i dag har vi stolpträffar och förra matchen missade vi öppet mål. Det har bara varit en tidsfråga innan vi vinner. Det är skönt att få 1–2, 0–3 hade varit tufft, säger han.

Som matchhjälte kanske han får mer speltid redan på lördag.

– Jag tar det jag får så får vi se vad som händer, säger Robertsson som tidigare under säsongen varit utlånad till både Västerås i allsvenskan och Piteå i ettan.

Växjös tränare Jörgen Jönsson var besviken, men pratade om små marginaler.

– Det är tajt och små marginaler. Vi kanske inte inleder matchen som vi vill, men det är tajt. Vi har något friläge och så. Vi får ladda om och satsa på att vinna nästa match, säger han till C More.

FRÅN FÖRSTASIDAN