Framtidshoppet utmanar stjärnorna på Stadion

Framtidshoppet utmanar stjärnorna på Stadion

Wilma Hellström debuterar i Global Champions Tour – och hoppas ta en plats i EM-laget senare i sommar.

Maja Suslin/TT
OS- och VM-guld i lag, en världsetta, individuell världsmästare och världscupvinnare i Henrik von Eckermann. Svensk hoppsport är mitt uppe i en gyllene era.
Framtiden då?
Går det som det är tänkt ingår Wilma Hellström i den.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

30-åringen, med bas i Valkenswaard i Nederländerna, är redan en del av det nutida svenska framgångsundret. På det enögda stoet Cicci har utvecklingskurvan gått brant uppför.

Och den pekar fortsatt uppåt.

Genombrottet kom i vintras, när hon kvalade in till världscupfinalen i Omaha, Nebraska.

De färska resultaten berättar också att hon etablerat sig som en pålitlig ryttare i nationshoppningar. Nyligen red hon felfritt i Rom och i La Baule i förra veckan följde hon upp med 4+0 fel.

Debuterar i GCT

I helgen debuterar Hellström i Global Champions Tour på Stockholms stadion, men Cicci får vila. Det hindrar inte Hellström från att sikta högt, nu i sadeln på Quinti. Tanken är att försöka nå söndagens grand prix.

Lyckas hon inte kan lärdomar dras. Det finns gott om ledigt utrymme på erfarenhetsbankens konto.

– Jag gjorde min första femstjärniga nationshoppning för ganska exakt ett år sedan och fick sedan rida flera för att få rutin, både åt mig och Cicci. Det har verkligen hjälpt oss för att kunna prestera nu, säger hon.

Det mesta talar för att Malin Baryard Johnsson avstår EM senare i sommar. Det är heller inte säkert att Peder Fredricson ingår i det svenska laget.

Det öppnar för ryttare som Wilma Hellström.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona bollar just nu med ett antal ekipage och släpper EM-laget under de internationella tävlingarna i Falsterbo om en månad eller senast veckan därpå.

– Jag kommer att sätta ihop ett så starkt lag som jag kan, säger han.

"Infriat alla förväntningar"

Om Hellström får tillbringa en vecka i Milano återstår att se, men Ankarcrona talar gott om henne.

– Wilma har alltid varit en skicklig ryttare som jag har trott på. Hon har det långsiktiga i sitt tänk och hon jobbar metodiskt. Hon är bra på att hålla fokus. Erfarenheten kommer över tid, den går inte att stressa fram.

Att ekipaget Hellström/Cicci klarade en lång och krävande världscupfinal – att likna vid ett mästerskap – stärker rejält möjligheten att få EM-debutera.

– Det var så roligt att jag vill göra det igen och med en häst man känner som sin bästa vän. Det bästa laget ska åka, men om Cicci fortsätter att göra så här bra resultat har vi goda chanser att få åka, säger Hellström.

Efter midsommar väntar Aachen och tuffast möjliga tävlingar.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Sedan får vi se vad det blir. Jag hoppas att vi har att göra på ett EM.

FRÅN FÖRSTASIDAN