Förbundets Stenson-besked: "Förändrar inget"

08 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Något nytt samarbete mellan Henrik Stenson och Svenska golfförbundet verkar inte vara på tapeten än. Arkivbild.
Brytningen mellan Henrik Stenson och Svenska golfförbundet tycks stå fast.
Detta trots att att det stora golfbråket mellan PGA och LIV ser ut att vara över.
– Som jag förstår det har inte det här beslutet ändrat något, säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var förra sommaren som Henrik Stenson bytte arbetsgivare när han valde spel på nystartade och Saudifinansierade LIV-touren.

Bytet kostade honom uppdraget som kapten för Europas Ryder Cup-lag och senare valde Svenska golfförbundet att inte förlänga sitt avtal med Stenson.

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på, sade Gunnar Håkansson då.

Stenson valde också att hoppa av Scandinavian Mixed, Europatourtävlingen som avgörs på Ullna utanför Stockholm i veckan, där han var det stora affischnamnet tillsammans med Annika Sörenstam.

Nu har de stora golftourerna och tidigare rivalerna PGA-touren, Europatouren och LIV-touren slagits samman. Det förändrar dock inte förbundets inställning i frågan om Henrik Stenson.

– Det är viktigt att vi är noga med fakta. Det enda vi har gjort, vilket många verkar ha svårt att förstå, är att vi inte förlängde vårt avtal med honom för att vi ansåg att det han representerar inte är i linje med det vi tror på i svensk golf. LIV Golf är någonting annat. Det är en uppvisningsserie, ett format där alla är inbjudna och ingen åker ut. Det tycker inte vi är någon tävling och det var därför vi inte förlängde. Som jag förstår det har det här beslutet inte ändrat något vad som händer med saudierna och LIV, säger Håkansson.

Annons

"Bästa för sporten"

TT: Skulle er position förändras om Stenson börjar spela på någon av de andra tourerna eller om LIV läggs ner?

– Då är förutsättningarna som de var innan och det är ett annat läge. Då får vi fundera på hur vår verksamhet ser ut och Henrik får fundera på vad han vill göra.

Att tourerna nu går samman anser Gunnar Håkansson är ett bra beslut.

– Vi tycker att det är bra om toppgolfen kommer samman. Det är det bästa för sporten, att de bästa spelarna spelar mot varandra. Över tid var det oundvikligt och något vi såg komma så det är väl i grunden bra, säger han.

"Gynnar de bästa"

Att det nu kommer in ett väldigt flöde av saudiska oljepengar i sporten tror inte Håkansson kommer göra någon stor skillnad för svensk golf.

– Spontant tror jag inte att pengarna hamnar på golfklubbarna, spelare eller spelarutveckling. Alla tourerna är ganska ointresserade av det. De tar för givet att det produceras golfspelare världen över och när de är tillräckligt bra kan de få vara med och tjäna massa pengar. Det här kommer att gynna de allra bästa och jag missunnar inte dem det, men jag tror inte att det gör golfen bättre.

Annons