"Fantastiskt att damerna äntligen får chansen"

"Fantastiskt att damerna äntligen får chansen"

Anna Nordqvist under PGA-mästerskapet häromveckan. Arkivbild.

Seth Wenig/AP/TT
En klassisk major gör entré på en lika klassisk golfbana. Anna Nordqvist är förväntansfull inför den 78:e upplagan av US Open.
– Jag tycker att det är fantastiskt att vi damgolfare äntligen får chansen att tävla på Pebble Beach, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På den amerikanska västkusten, sisådär 20 mil söder om San Francisco, ligger Pebble Beach Golf Links. Banan anses vara en av världens vackraste och har varit värd för sex US Open och ett PGA-mästerskap på herrsidan, men det här är första gången som damerna får ta klivet in i finrummet.

– Jag tycker att det är helt rätt att vi nu får möjligheten att spela på en så här ikonisk bana. Det känns som att KPMG (huvudsponsor för PGA-mästerskapet) och US Open tillsammans har pushat varandra de senaste åren, till att lägga tävlingarna på riktigt bra banor, säger Anna Nordqvist till TT.

Vädret avgörande

36-åringen har bott i USA nästan halva sitt liv, men det var först i maj som hon bekantade sig med golfjuvelen vid Stilla havet för första gången.

– Det är inte speciellt svårt att förstå varför så många älskar det här stället, det är hur fint som helst, säger Nordqvist.

– Vädret kommer vara en avgörande faktor, man vet aldrig vilket väder som kommer längs kusten och vi har redan sett att dimman kommer och går från ingenstans. Då är det svårt att se och var man ska sikta. Sedan kan det blåsa en hel del här och Pebble har relativt små greener, så det gäller att vara pricksäker.

Nordqvist kommer till årets tredje major med en skön känsla. För två veckor sedan slutade hon trea i PGA-mästerskapet på Baltusrol. Svenskan klarade med nöd och näppe "cutten", men var sedan bäst av alla under helgen och klättrade rejält i resultatlistan.

– Det var skönt att många av delarna i spelet klickade under helgen. Det är klart det ger självförtroende och det var skönt att se att allt det hårda arbetet jag har lagt ner ger tillbaka.

Borta av privata skäl

PGA-mästerskapet var Nordqvists första major för året, eftersom hon missade Chevron Championship i april när hon tog ett uppehåll av privata skäl.

– Det har varit en väldigt jobbig vår och sommar för mig. Jag var borta från golfen i fem veckor där jag inte rörde klubborna. Det var tufft att missa sin första major på 14 år, men ibland kommer livet emellan och det egna måendet kommer alltid vara viktigast.

Anna Nordqvist har vunnit tre olika majortitlar under sin framgångsrika karriär. Saknas för att fullborda en "career grand slam" gör just US Open (där hon som bäst föll i särspel 2016) och Chevron Championship.

– En "career grand slam" är något som aldrig ens har slagit mig i tanken. Jag är otroligt stolt över att ha vunnit tre majors i tre olika tävlingar och under tre olika decennier (2009, 2017 och 2021). Jag älskar majors och utmaningarna de bjuder på.

Totalt finns sju svenskor i startfältet när spelet inleds i Kalifornien på torsdag. Bland annat 52-åriga Annika Sörenstam, den trefaldiga US Open-mästaren som har fått en specialinbjudan och nu sannolikt gör sin sista major i karriären.

– Kul att vi är så många svenskor, det visar att svensk damgolf är stark. Och det är imponerande av Annika att spela och fortsätta vara en förebild inom damgolfen, säger Nordqvist.

Till skillnad från Nordqvist har veteranen Sörenstam minimala möjligheter att slåss om segerbucklan den här gången.

FRÅN FÖRSTASIDAN