Experten drömmer om Zidane som förbundskapten

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kritiken tilltar mot Janne Andersson.
Svenska fotbollslandslaget är i kris och ser ut att missa andra raka mästerskapet.
Trots det tycks förbundskapten Janne Andersson sitta säkert.
Experterna Daniel Nannskog, Johanna Frändén och Olof Lundh undrar varför.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

TT: Varför får Janne Andersson sitta kvar?

Daniel Nannskog (DN): "Sverige har ingen historik av att sparka förbundskaptenen under pågående kval. Jag tror inte att man inte tänkt de tankarna, att sondera terrängen efter vem som är ledig och kan vidareutveckla laget. Man har varit helt inställda på att Janne är deras man hela kvalet."

Johanna Frändén (JF): "Tror man ska vända på den frågan. Sittande förbundskaptener sparkas aldrig så det är helt rimligt att han får sitta kvar. Om jag spekulerar lite tror jag inte han hade fått gå även om det fanns noll procents chans till att gå vidare."

Olof Lundh (OL): "Dels för att hoppet om EM fortfarande finns kvar i teorin. Och det är en svensk tradition att man inte byter förbundskapten under pågående kval eller mästerskap. Sedan har vi en helt ny förbundsordförande i Fredrik Reinfeldt och en avgående generalsekreterare. På det sättet finns det kanske lite osäkerhet."

Annons

TT: Vad krävs för att Andersson ska sparkas?

DN: "Spelarna är väldigt lojala och säger att de tror på honom. Så jag tror att det krävs ett missat mästerskap."

JF: "Hade han upprepat sitt utbrott mot Bojan (Djordjic, Viaplay-experten) hade man kanske tyckt att det börjat kosta lite väl mycket på ett imageplan. Det skulle krävas en skandal utom det sportsliga för att Janne skulle få gå."

OL: "Då behöver han missköta sig på ett helt annat sätt. Den traditionen finns inte och jag tror man ser att Janne gjort bra resultat över tid."

TT: Varför har stjärnor som Alexander Isak och Dejan Kulusevski så svårt att få det att lossna i landslaget?

DN: "Det kan bara landa i att det inte finns tillräckligt med kvalitet runt stjärnorna. Det är spelare från polska ligan och Häcken. Det har inte de största landslagen. Men vi måste även kritisera avsaknaden av tydlighet. När jag tittar på Sverige kan jag många gånger känna 'vad vill man?'".

Annons

JF: "Jag frågade Emil Forsberg om det och han sade att de inte vet vad de ska göra med bollen. Det säger mycket mer om lagets problem än de tror. Kulusevski sade att det är jätteviktigt att spela mästerskap i den här åldern. Att vi har en sådan kanongeneration med de här två i spetsen och inte får det att fungera känns jättetrist."

OL: "Det faller på Janne Andersson samtidigt som det ligger ett ansvar på spelarna. Isak har väl inte gjort mål i landslaget sedan hösten 2021. Sveriges bredd är lite för dålig, vilket märks."

TT: Vad krävs för att landslaget ska prestera bättre?

DN: "En tydligare spelidé. Vi kanske måste inse att vi inte har ett lag som är så mycket bättre än det vi visar nu och det smärtar."

JF: "I grunden har vi en otroligt svajig försvarsuppställning. På pappret den sämsta på 15 år. Framåt ska vi kunna göra mål och det är där frågorna måste ställas. Det behövs nytt ledarskap med någon som har lite vana att träna spelare på hög nivå."

Annons

OL: "Man kanske ska inte vara förbundskapten i mer än tre mästerskapscykler för det händer mer och mer i fotbollen. Det kanske är lagom."

TT: Vem vill du se som förbundskapten?

DN: "Jag är väldigt förtjust i Rydström (Henrik)."

JF: "Zinedine Zidane hade varit kul. Ska jag vara lite mer realistisk har jag inget bra förslag. Jens Gustafsson och Rydström är ju tvåplusnamn så det finns ingen riktigt given."

OL: "Jag är inte främmande för ett utländskt namn. Graham Potter med sin koppling till Sverige hade varit intressant."

Annons