Elfsborg trivs på Stora Valla

Elfsborg trivs på Stora Valla

Elfsborg vann borta mot Degerfors. "Vi är väldigt glada över poängen", sade tränaren Jimmy Thelin till Discovery.

Tommy Pedersen/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förra säsongen blev det 6-0.

Så lätt gick det inte den här gången men Elfsborg vann igen mot Degerfors på Stora Valla, 2–1.

Vi har en stark tro på det vi gör, säger lagkaptenen Johan Larsson.

Det har lossnat för Elfsborg i fotbollsallsvenskan.

Boråslaget följde upp 5–0-segern hemma mot Brommapojkarna med att besegra Degerfors på Stora Valla – en prestation inget allsvenskt lag lyckats med sedan Malmö sent i maj förra året.

Elfsborg vann motsvarande möte även förra säsongen, den 1 maj. Då blev det 6–0, vilket innebar Degerfors största hemmaförlust i allsvenskan genom tiderna.

Den här gången stannade det vid 2–1, även om både tvåmålsskytten Sveinn Gudjohnsen och flera av hans lagkompisar hade lägen att utöka målskörden.

– Vi borde kanske göra åtta i dag. Vi bevisar att vi sitter inne på något i det här gänget, säger Johan Larsson som var inblandad i båda målen från sin högerbacksplats.

Lagkaptenen hittade Gudjohnsen i djupet till 1–0 redan i den sjunde minuten och var med i förspelet till 2–1 efter en timme. Om inte Gudjohnsens axling via ribban varit över mållinjen hade han dessutom blivit målskytt, eftersom han nickade in returen.

– Tyvärr var den över. Jag får leva med det, säger Larsson.

”Ingen champagnefotboll”

Elfsborg styrde och ställde från start och tog vara på felpassen och utrymmet som ett tafatt Degerfors bjöd på.

– Det behöver inte vara svårare. Det är ingen champagnefotboll med tio passningar på ett snöre men vi utnyttjar ytorna och spelar därefter, säger Johan Larsson.

Bortalaget tappade fokus och bjöd in Degerfors i spelet och en kvittering sent i första halvlek genom Damjan Pavlovic gav en viss nerv åt matchen.

Men efter paus ryckte Elfsborg åt sig initiativet igen och segern var rättvis.

I och med Gudjohnsens måldubbel har det lossnat för tre av lagets offensiva spelare. Alexander Bernhardsson, som tvingades lämna matchen mot Degerfors redan efter 20 minuter, gjorde tre mål och Jacob Ondrejka två mot BP.

– Verkligen viktigt. De behöver det och vi behöver det, säger Johan Larsson.

"Djupa dalar"

På presskonferensen sade Degerfors tränare Tobias Solberg att han är säker på att Elfsborg är ett topplag i årets allsvenska.

– Vad har vi spelat, fyra matcher? Det är långt kvar. Allsvenskan är otroligt jämn och det finns inga säkra poäng. Vårt fokus är på nästa match. Men vi är glada över energin det här ger, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin.

Tobias Solberg var besviken.

– Vi har lite för djupa dalar. Det är en styrka att ändå göra match av det men Elfsborg är väl närmare 3–1 än vi är att göra 2–2, säger Degerforstränaren.

FRÅN FÖRSTASIDAN