Efter fiaskot – kan tvingas stå över cupspelet

Efter fiaskot – kan tvingas stå över cupspelet

Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Svenska cupen 2024 kan avgöras utan Rosengård.
Om Malmöklubben når Champions Leauge-gruppspel är ett cupdeltagande omöjligt.
– Spelarna har rätt till semester, säger sportchefen Therese Sjögran.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svenska mästarlaget Rosengård slogs oväntat ut ur svenska cupens gruppspel efter lördagens 1–1-match mot Linköping.

Nästa säsong kan Malmö-klubben tvingas stå över cupen helt.

Även Häcken (tvåa i damallsvenskan i fjol) och Linköping (trea) lär ställas inför samma problematik om lagen når gruppspelet av Champions League (CL). För vid ett framgångsrikt CL-kval väntar en rekordlång säsong för de damallsvenska toppklubbarna.

Två CL-matcher i januari

Uefa (Europeiska fotbollförbundet) har nämligen placerat de två sista gruppspelsomgångarna i turneringen på andra sidan nyår – den 24–25 respektive den 30–31 januari. Om Svenska cupen följer samma upplägg som i år spelas den första gruppspelsmatchen i slutet av februari 2024.

– Ligger cupmatcherna som de gör nu kan vi inte vara med. Spelarna har rätt till semester enligt avtal och lag, säger Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, som vann cupen i fjol.

När Uefa presenterade sin kalender för säsongen 2023–2024 skrev Sjögren till Svenska fotbollförbundet för att uppmärksamma förbundet på problematiken.

– Kalendern för 2024 är inte satt, men förbundet vet ändå om hur det ser ut. Det är vi, Häcken och Linköping som har möjlighet att spela i Champions League – de tre bästa lagen från föregående år. Ska inte de vara med i cupen? Vad blir då värdet av Svenska cupen?

"Inte att fungera"

Sjögran gillar annars upplägget med gruppspelsmatcher i cupen – även om det blev en kort semester för spelarna i år med tanke på att Rosengård spelade i CL-gruppspel i höstas. Då spelades den sista matchen 21 december.

– När vi spelade Champions League nu blev det väldigt kort med ledighet. Nu får man tävlingsmatcher tidigt i och med cupens gruppspel, men upplägget kommer inte att fungera till nästa upplaga om vi når gruppspel i Champions League igen, säger Sjögran.

Kommande säsong påverkas mycket av fotbolls-VM i Nya Zeeland och Australien 20 juli–20 augusti. Det gör att Champions League drar i gång sitt gruppspel först 14–15 november – damallsvenskan spelar sin sista omgång 11 november.

TT har sökt ordföranden i förbundets tävlingsutvecklingskommitté.

FRÅN FÖRSTASIDAN