Efter dödsfallet – vill se bättre mödravård för svarta

Efter dödsfallet – vill se bättre mödravård för svarta

Allyson Felix, English Gardner, Tianna Madison och Tori Bowie firar guldet i OS i Rio de Janeiro 2016. Arkivbild.

Lee Jin-man/AP/TT
Sprintstjärnan Tori Bowie dog i sitt hem under förlossningen.
Två av hennes lagkamrater i OS-guldlaget från 2016 var också nära att mista livet när de födde barn.
'"Det här måste förändras, speciellt nu i ljuset av Toris tragiska bortgång", skriver Allyson Felix.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I början på maj hittades Tori Bowie död i sitt hem. Under måndagen bekräftade stjärnans agent att hon dött i samband med att hon födde barn. Nu berättar sprintkamraterna Allyson Felix och Tianna Madison att de också var nära att dö när de födde barn.

När Allyson Felix födde barn i vecka 32 drabbades hon av havandeskapsförgiftning, precis som Tori Bowie, och var "osäker på om hon skulle klara det". Även Tianna Madison har säger att hon var nära att dö när hon födde barn i vecka 26.

I en text i Time skriver den sjufaldiga OS-mästaren Felix att "tre guldmedaljörer från stafettlaget i Rio ville alla bli mammor. Alla tre av oss – alla svarta kvinnor – hade svåra komplikationer".

Felix menar också att det pågår en hälsokris för svarta mammor i USA och att vården måste se till att bli bättre för att "Tori inte ska ha dött förgäves".

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet är dödligheten bland svarta mammor nära tre gånger högre än för vita under förlossning, något som Felix även uppmärksammar i sin text. Den amerikanska folkhälsomyndigheten menar att det kan bero på strukturell rasism men även skillnader i kvaliteten på vården.

"Det här måste förändras, speciellt nu i ljuset av Toris tragiska bortgång", skriver Felix.

På VM i London 2017 vann Bowie guld på 100 meter och kunde på så sätt titulera sig världens snabbaste kvinna. Hon blev 32 år gammal.

FRÅN FÖRSTASIDAN