Duplantis: "Extra vikt på mina axlar"

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Armand Duplantis.
Armand Duplantis har OS-guld, VM-guld och världsrekord.
Ändå finns det en tävling som han känner extra press inför: Diamond League på Stockholms stadion.
– Det blir som extra vikt på mina axlar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Familjen kommer att vara på plats på Stockholms stadion. Flickvännen Desiré Inglander och hennes familj också. Dessutom andra svenskar som genom åren har visat sitt stöd.

Åskådarna innebär att Diamond League-tävlingen skiljer sig jämfört med andra.

– Det är den viktigaste. Varje gång jag står där ute vill jag vinna men nu är det en extra press, man känner en annan vikt på sina axlar med tanke på att det är hemmapublik, säger Armand Duplantis.

– Jag vill prestera bra, göra något bra.

"Hoppa lägre"

Press och förväntningar är inget som är nytt för 23-åringen.

Han har redan skämt bort den svenska publiken med världsrekord och ädla medaljer, bland annat OS-guld i Tokyo 2020 och VM-guld i Eugene förra sommaren, och är inne på att han på ett sätt får skylla sig själv.

– Det är vad det är. Om jag inte hade velat ha höga förväntningar på mig så hade jag hoppat lägre ... Jag har skapat den här situationen på egen hand. Man får inte fokusera på det allt för mycket, jag ger allt på alla tävlingar och det som sker det sker.

Annons

Duplantis, som tidigare i veckan hoppade världsårsbästa 6,12 meter vid en tävling i Ostrava, Tjeckien, säger att han också förväntar sig att hoppa högt.

Och efter fyra tävlingar med resultatraden 5,91, 6,11, 6,01 och så 6,12 är han nöjd med var han befinner sig i förberedelsefasen till sommarens VM i Budapest i augusti.

"Inte ska missa"

Helt tillfredsställd är han dock inte.

– De senaste två tävlingarna har varit bra och jag har lyckats göra bra prestationer, men jag hade velat haft dem lite renare än vad de varit, säger han.

– Det har varit höjder som jag inte klarat som jag inte ska missa. Om jag kan säkra segern på ett "cleant" och effektivt sätt så vore det bra.

Trots att Armand Duplantis känner av den utomstående pressen och höga förväntningarna, omfamnar han situationen med glädje.

– Jag älskar det, jag går i gång på det. Det är inte bara att det är en tävling i Sverige, det är en viktig tävling i Sverige. Jag vill ha en till Diamond League-seger, säger han.

Annons

– Jag vet att det kommer vara personer där för att stötta mig och jag vill hoppa bra framför dem, det är viktigt.

Annons