Djurgårdens misslyckande – kvar i allsvenskan

Djurgårdens misslyckande – kvar i allsvenskan

Djurgårdens Edvin Hammarlund deppar framför jublande Modospelare i den sjunde och avgörande finalen. Förlusten gör att Stockholmslaget blir kvar i hockeyallsvenskan.

Johan Löf/TT
Svensk ishockey mesta mästarlag misslyckades med sin satsning.
Djurgården tvingas spela minst en säsong till i hockeyallsvenskan.
En kaotisk säsong slutade med ett stort misslyckande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Verkligheten blev hård och brutal för Djurgården i den sjunde och helt avgörande matchen i Hägglunds arena i Örnsköldsvik. Samtidigt som valborgseldarna tändes släcktes Djurgårdens hopp om en snabb SHL-comeback.

Medan Modo firade sin återkomst i glädjerus deppade lagkaptenen och tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger tillsammans med de andra i Djurgården.

Förlusten i den avgörande matchen blev extra tuff då laget kom till avgörandet med två raka segrar.

Då hade supportrarna fått hopp om att en stökig säsong ändå skulle sluta på bästa sätt.

Satsningen på högprofilerade hemvändare blandat med unga talanger i spelartruppen och med förre förbundskaptenen Johan Garpenlöv som huvudtränare sedan i november såg så när ut att lyckas.

Många frågetecken

Nu finns många frågetecken för framtiden.

Orkar spelare som Marcus Krüger, Daniel Brodin – båda i Tre Kronors OS-lag i fjol – John Norman och Linus Klasen harva vidare i hockeyallsvenskan?

Lämnar talangerna nu för SHL/Nordamerika? Skadade succémålvakten Carl Lindbom, 19, har exempelvis ryktats till Färjestad. Tre av talangerna har redan skrivit NHL-kontrakt och spelat i Djurgården på lån.

Vem ska leda laget? Johan Garpenlöv kom in på ett kontrakt säsongen ut när han ersatte sparkade Joakim Fagervall.

Får sportchefen K-G Stoppel fortsatt förtroende?

Tappar sex miljoner

Hur ser de ekonomiska musklerna ut? Djurgården hade fördelen att få med sig en fallskärm på runt sex miljoner kronor från SHL efter fjolårets degradering.

Nu försvinner de pengarna och ges i stället till Brynäs som redan förlängt med nyckelspelare och tagit in tunga namn efter sin degradering från SHL. Samtidigt finns bland annat resursstarka Björklöven som fortsätter att satsa mot SHL och ärkerivalen AIK som aviserat en ekonomisk satsning mot högsta serien.

Djurgården, med 16 SM-guld genom tiderna, får efter missen en ännu tuffare vardag framför sig.

FRÅN FÖRSTASIDAN