Diggins snuvade Karlsson på guld: "Jättenöjd"

Diggins snuvade Karlsson på guld: "Jättenöjd"

Två nöjda svenska VM-medaljörer. Men både silvermedaljören Frida Karlsson (till vänster) och bronsmedaljören Ebba Andersson (höger) fick se sig slagna av vinnaren Jessie Diggins, USA.

Christine Olsson/TT
De svenska VM-medaljerna fortsätter att staplas på hög.
Men den här gången fick Frida Karlsson och Ebba Andersson nöja sig med silver respektive brons.
Amerikanskan Jessie Diggins tvålade till svenskduon och vann VM-guldet på 10 kilometer fristil.
– Jag är jättenöjd, säger Karlsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Diggins tog sitt och USA:s första individuella VM-guld någonsin och var 14 respektive 19,5 sekunder före Karlsson och Andersson i mål.

– Jag kan inte sluta gråta. Det här var ett av de bästa loppen i mitt liv, säger Diggins i den officiella segerintervjun.

Vid ungefär halva loppet var amerikanskan bara någon sekund före de jagande svenskorna, men ju längre loppet gick desto mer ökade avståndet ner till Karlsson och Andersson.

Imponerad av Diggins

På de avslutande tre kilometerna var alla i startfältet chanslösa mot den suveräna amerikanskan.

– Det hon gör i dag är så imponerande. Jag tycker att jag har bra fart på slutet, men som hon åker på slutet, det är någonting extra, säger Frida Karlsson.

Den 23-åriga svenskan tog silver även på den inledande skiathlonen, och känner själv att hon närmar sig sin absoluta toppform.

– Jag är jättenöjd med mitt lopp, jag lägger upp det bra och får egentligen ut allting jag har i kroppen. Då är man nöjd. Det är ganska stor skillnad i kroppen faktiskt (jämfört med skiathlonloppet). Jag åker inte som en kratta i dag, säger Karlsson.

Ebba Andersson var en av de stora favoriterna på 10 kilometer efter sitt guld i skiathlon. Men ett VM-brons är inte så dumt det heller.

– Det var längesedan jag var så trött som efter att jag korsade mållinjen. Ett av mina huvudmål i dag var att verkligen ge det jag hade, och plocka ut de krafter som fanns. Det lyckades jag verkligen med, så den här bronsmedaljen, det var en kämpainsats, säger Andersson.

– Jag vet hur mycket som ska till för att lyckas vara där uppe. I dag var det två som klarade av att åka fortare än vad jag gjorde. Det gör att jag verkligen känner att jag vann den här bronsmedaljen.

"En klass för sig"

De svenska medaljörerna hyllar samtidigt Jessie Diggins.

– Hon förtjänar det, hon var den som gick allra fortast i dag, hon var lite i en klass för sig. Det är bara att gratulera, säger Andersson.

– Sedan är det jättebra för sporten, även om vi tycker att det är skitkul att det går bra för Sverige, vi har väl tagit alla medaljer utom två, så är det bra för sporten att det kommer. Och speciellt att det är en amerikansk tjej, det är bra, säger Karlsson.

De svenska damerna hade inför 10 kilometer tagit tre av tre guld i Planica och efter dagens lopp har damlandslaget nu tagit åtta medaljer. Utöver de tre gulden finns det även tre silver och två brons på kontot.

Övriga svenska placeringar: Maja Dahlqvist, 10:a, Jonna Sundling, 21:a.

FRÅN FÖRSTASIDAN