Därför är Växjö bäst i Sverige

Därför är Växjö bäst i Sverige

Backen Hardy Häman Aktell, en av komponenterna som gjort Växjö Lakers till SM-vinnare i ishockey.

Mikael Fritzon/TT
Växjö är svenska mästare i ishockey för fjärde gången.
Här är fyra avgörande komponenter som ledde till SM-guldet:

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

+ Vinnarkulturen

Samtliga SM-finaler som Växjö Lakers varit uppe i – 2015, 2018, 2021 samt 2023 – har slutat med seger för smålänningarna. Fyra SM-guld inom loppet av åtta år saknar motstycke under 2000-talet. Robert Roséns ledningsmål, med sex sekunder kvar av den andra perioden, kom efter att Skellefteå haft flera sekvenser av tryck i anfallszon, utan att få utdelning. I den tredje perioden stängde mästarlaget ned Skellefteå. Förmågan att, i avgörande lägen, få vågskålen att tippa åt Småland är en styrka hos Växjö.

Smålänningarna har aldrig missat en så kallad ”matchboll” att avgöra en SM-finalserie. Kuriosa är att i tre av de fyra finaler som Växjö vunnit har Skellefteå dragit det kortare strået.

+ Backarna

Faktumet att Brian Cooper och Keegan Lowe tillhör Växjös tredje backpar säger en del om klassen på laguppställningen sportchefen Henrik Evertsson satt på isen. Framför Cooper och Lowe finns Tre Kronor-kandidaterna Joel Persson, Hardy Häman Aktell och Lukas Bengtsson samt Miika Koivisto, som 2019 vann VM-guld med Finland. Hårda slagskott i mål, förmåga att försvara den egna kassen samt spelsinne vid uppspel är kvaliteter som Växjö inte haft någon brist på under den nyss avslutade säsongen. En backuppsättning värdig ett mästarlag.

+ Tränaren

Vem kunde ersätta trefaldige guldtränaren Sam Hallam då denne, efter tio raka säsonger som Växjös huvudtränare, lämnade till förmån för jobbet som förbundskapten för Tre Kronor? Sportchefen Henrik Evertssons svar blev en tränare som aldrig tidigare varit huvudansvarig för ett SHL-lag. Jörgen Jönsson behöver ingen närmare presentation efter sin spelarkarriär som gav OS-guld, VM-guld samt en hel rad SM-guld med Färjestad. Efter spelarkarriären har Jönsson bidat sin tid och samlat på sig erfarenhet som assisterande tränare i flera klubbar, bland annat i Växjö när klubben vann SM-guld 2018.

+ Målvaktsspelet

Mitt under säsongen 2021-2022 värvades 26-årige Emil Larmi till Växjö från Pelicans i finländska Liiga. Inledningsvis satt Larmi en hel del på bänken och tittade på när målvaktskollegan Adam Åhman vaktade smålänningarnas kasse. Den här säsongen har finländaren växt in i rollen som lagets givna etta i målet och har avslutat säsongen med att agera i rollen som SM-slutspelets bästa målvakt. Ögonblicket då Larmi, likt en fotbollsmålvakt eller möjligen Dominik Hasek, kastade sig och räddade Oscar Möllers hårda skott med handleden är redan klassiskt i Vida arena.

FRÅN FÖRSTASIDAN