TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Damkronorna förlorade – kvar i B-gruppen i VM

16 apr, 2023
TT Nyheter
Linnea Anderssons Damkronorna och Sofianna Sundelins Finland i gruppspelsmötet lagen emellan tidigare under VM i Brampton.
Damkronorna tappade en tidig 1–0-ledning och förlorade med 1–3 mot Finland i matchen om femteplatsen i ishockey-VM i Brampton, Kanada.
Sverige slutade därmed sexa i VM och blir kvar i grupp B när nästa VM arrangeras i USA.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Finland gör i stället Kanada, USA, Tjeckien och Schweiz sällskap i VM:s grupp A nästa år. Spel i grupp A innebär att en kvartsfinalplats är garanterad redan på förhand eftersom samtliga fem lag i A-gruppen tar sig till kvarten tillsammans med de tre högst placerade lagen från B-gruppen.

För Damkronornas del innebar 1–3-förlusten mot Finland i söndagens match om femteplatsen att det blir fortsatt spel i B-gruppen, där risken att åka ur A-VM finns.

I landslagslägret var känslan god trots förlusten.

– Tråkigt att förlora så klart, man vill alltid vinna sista matchen för säsongen. Sett över hela turneringen växer vi och tar steg. Jag är stolt över alla tjejer, säger Hanna Olsson till SVT.

I kvartsfinalen tidigare i veckan var Sverige nära att slå ut hemmafavoriten Kanada (2–3-förlust efter förlängning).

– Kanadamatchen kommer jag verkligen att komma ihåg för resten av mitt liv, säger Olsson.

Luleåspelare avgörande

Anna Kjellbin gav Damkronorna ledningen i mötet med Finland – redan efter 48 sekunder i första perioden – med ett skott som letade sig in mellan benen på Finlands målvakt Sanni Ahola.

Annons

Finländska backstjärnan Jenni Hiirikoski, svensk mästare med Luleå den här säsongen, kvitterade i mitten av första perioden. I andra gjorde HV71:s Kiira Yrjänen 2–1 för Finland och Sverige hade, precis som i gruppspelsmatchen lagen emellan tidigare under turneringen där 2–0 blev 2–4, tappat sin ledning. Damkronorna fick aldrig in någon ytterligare puck utan Luleåforwarden Noora Tulus kunde i stället punktera matchen med sitt 3–1-mål i powerplay i slutet av tredje perioden.

Damkronorna slutade därmed sexa i VM, en placering bättre än sjundeplatsen i Danmark i fjol.

"Klättringen fortsätter"

– Vi var åtta i OS (i Peking 2022), sjua i förra VM och sexa nu. Klättringen fortsätter, säger förbundskapten Ulf Lundberg till SVT.

Senare på söndagen möts Tjeckien och Schweiz i bronsmatchen och natten mot måndagen svensk tid möter hemmanationen Kanada rivalen USA i VM-finalen.