"Carl-Kristus" Halfvarsson hyllas: "En stor man"

"Carl-Kristus" Halfvarsson hyllas: "En stor man"

Sveriges Calle Halfvarsson grattar William Poromaa till bronset efter herrarnas femmil vid skid-VM i Planica, Slovenien.

Christine Olsson/TT
Calle Halfvarsson missade medalj med 0,4 sekunders marginal.
Men han visade vad idrott också handlar om.
33-åringen tog VM-guld i kategorin god förlorare.
– Han är en otrolig skidåkare och en ännu större person och personlighet. Jag är så tacksam över att han har funnits vid min sida, säger bronsmedaljören William Poromaa.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Carl-Christian "Calle" Halfvarsson är en av världens bästa skidåkare som aldrig har tagit en individuell mästerskapsmedalj. I VM i Planica har han gjort det bättre än någonsin tidigare, men lämnar ändå mästerskapet med resultatraden: 5–6–5–6–4.

På den avslutande femmilen var han i princip så nära medalj man kan komma, men fick se sig slagen i bronsfajten av landsmannen William Poromaa. Fyra tiondelar skiljde svenskarna emellan i mål.

– Det är klart att det är bittert att bli fyra. Jag är inte så besviken på att jag missar tredjeplatsen, jag har en så bra dag, men det håller inte riktigt på slutet tyvärr. Jag gör så gott jag kan, säger Halfvarsson.

Agerandet direkt efter målgång var det däremot guldklass på.

I stället för att fokusera på den egna besvikelsen kastade sig Halfvarsson fram för att gratulera 22-årige Poromaa till livets första VM-medalj.

Poromaa är inte förvånad.

– Calle är en så stor man, som gläds åt andra. Vilken människa. Han är en otrolig skidåkare och en ännu större person och personlighet. Jag är så tacksam över att han har funnits vid min sida och visat hur fort man kan åka skidor. Han har varit jätteviktig i min karriär, säger Poromaa.

Bättre än någonsin

Herrtränaren Lars Ljung hyllar också landslagsveteranen.

– Det säger en del om Calle och en hel del om det svenska herrlaget. Vi har jobbat hårt och vi har jobbat tillsammans. Det är otroligt roligt när någon lyckas, säger Ljung.

Så länge som Halfvarsson hållit på är det naturligt att det blir frågor om framtiden. Men i nuläget har 33-åringen inga svar att ge. Samtidigt inser han att han troligen aldrig varit en bättre skidåkare än nu.

– Jag är bättre än någonsin, men just nu är det lite svårt att tänka på nästa mästerskap, jag får hem och smälta det här först.

"Jag behöver Calle"

Det finns ingenting att fundera över, kontrar William Poromaa och betonar att Calle Halfvarsson har många år kvar som toppåkare och allt får fortsätta åtminstone till VM 2025.

– Ja, jag behöver Calle. Han ska åka VM i Trondheim, det lovar jag. Han är otroligt viktig. Och han är ju hur bra som helst, han är bättre än han någonsin har varit. Han har mycket kvar.

Herrtränaren Lars Ljung kommer att delta i Poromaas övertalningskampanj.

– Ja, så lätt kommer vi inte ge oss om det blir aktuellt. Om man kollar på Calles utveckling så är det "Carl-Kristus", han har återuppstått, han är redo för mer, säger Ljung.

– Det är ett beslut som ligger helt och fullt hos Calle, men jag hoppas så klart att han känner att han tar steg och att han tycker den här processen är lika rolig och givande som jag tycker, då tror jag vi kan ha med honom några år till.

FRÅN FÖRSTASIDAN