Briljanta VM-starten: "Spelat som jag vill"

Briljanta VM-starten: "Spelat som jag vill"

Lasse Johansson räddar en straff från stjärnan Mikko Rantanen i segerdramat mot Finland.

Fredrik Sandberg/TT
Grundlurad på första straffen – men matchhjälte mot Finland till slut. Frölundamålvakten Lasse Johansson har briljerat i VM-starten.
– Det har gått bra, jag har spelat som jag vill, säger den 35-årige VM-debutanten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lasse Johansson har vaktat kassen i två av Tre Kronors tre segermatcher hittills i VM och räddat 46 av 47 skott mot Tyskland och Finland.

När matchen mot Finland skulle avgöras på straffar blev han lurad av Oskarshamns Ahti Oksanen på den första.

– Jag fick justera, jag kände att jag kom helt fel. Det var inte bra gjort av mig. Det är en mot en, gäller att stå upp så länge som möjligt, men sedan får den inte gå in i "five hole" (mellan benen) som den första gjorde, säger han.

"Små marginaler"

När det blev sudden death-straffar och Lucas Raymond gett Sverige ledningen tog Johansson revansch och klarade Oksanens andra straff.

– Det var också en bra straff, jag är glad att jag fick en touch på den med stöten och sedan gick den i stolpen. Små marginaler, men skönt att vinna, säger han.

Frölundamålvakten har kallats för den bäste målvakten utanför NHL. Han vaktade Tre Kronors mål i OS i Peking 2022 – men gör sitt första VM.

Det har börjat strålande.

– Det är ett väldigt bra samarbete mellan backar och forwards och målvakt. Vi vet när vi ska blocka skott och när skotten får gå igenom och de blockerar klubbor så att de inte ska kunna passa igenom. Jag är nöjd med helheten av försvarsspelet, säger han.

"Blir frustrerade"

Han säger att han kommunicerar mycket med medspelarna under matcherna. Det är slående hur lugnt och självsäkert Tre Kronor agerar i egen zon även när motståndarna får långa anfall, som Finland stundtals skapade.

– Vi är starka centralt, de får snurra lite runt, man ser att de blir frustrerade efter ett tag. De snurrar och snurrar men hittar inga öppningar. Vi gör det väldigt bra, men det är hårt jobb. Det gäller att vara lugna, smarta och kyliga, men att jobba hårt, säger han.

Lasse Johansson fick göra just det och var tagen efter 65 minuter plus straffar i ett fullsatt Nokia Arena.

– Man försöker dricka ett par liter direkt efteråt, man tappar mycket vätska. Nu har vi i alla fall ett par dagar ledigt till nästa match, konstaterar han.

Sveriges fjärde gruppspelsmatch spelas mot nykomlingen Ungern på torsdag.

FRÅN FÖRSTASIDAN