Bergqvist inför inne-EM: "Blir lite annorlunda"

Bergqvist inför inne-EM: "Blir lite annorlunda"

Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT
Inomhus-EM i Istanbul arrangeras som planerat – trots jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien.
"Givetvis är vi förberedda på att vissa saker kanske blir lite annorlunda på detta mästerskap", säger friidrottslandslagets förbundskapten Kajsa Bergqvist i samband med att hon presenterade Sveriges trupp.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien ställdes en rad nationella och internationella evenemang in.

Men det europeiska friidrottsförbundet beslutade dock att inomhus-EM ska genomföras enligt plan.

För svensk del finns det även ett politiskt spänt läge att ta hänsyn till, som bland annat kretsar kring Sveriges Natoansökan och koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

"Förberedda"

"Givetvis är vi förberedda på att vissa saker kanske blir lite annorlunda på detta mästerskap, dels beroende på spänningarna mellan Turkiet och Sverige, dels på grund av jordbävningskatastrofen", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist i ett pressmeddelande.

"Med tanke på den ofattbara förödelsen är det otroligt att det överhuvudtaget blir ett mästerskap och vi riktar våra varmaste tankar till den lokala arrangören och till alla som lider efter jordbävningarna."

Bergqvist har tagit ut en trupp på 19 friidrottare, där bland andra stjärnorna Khaddi Sagnia, längd, Maja Åskag, tresteg, Thobias Montler, längd, och Andreas Kramer, 800 meter, finns med.

"Vi har ett antal aktiva som redan tidigare har visat att de kan prestera på allra högsta nivå och vara med och fajtas om medaljerna. Många andra har också goda chanser att ta sig till final", säger Bergqvist.

Duplantis saknas

Däremot saknas stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, vars huvudfokus ligger på utomhussäsongen.

"Jag har sedan december varit medveten om att inomhus-EM inte är högprioriterat för Armand. Han berättade redan då att hans huvudfokus ligger mycket tydligt på utomhussäsongen. Sedan lämnade han dörren lite på glänt, men nu har han alltså bestämt att han avstår", sade Bergqvist i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Över 44 000 människor har hittills konstaterats döda i Turkiet och Syrien efter katastrofen, enligt den officiella räkningen. Det verkliga dödstalet befaras ligga avsevärt högre.

FRÅN FÖRSTASIDAN