BBC-kaos efter avstängningen av Lineker

BBC-kaos efter avstängningen av Lineker

Gary Lineker.

James Manning/AP/TT
Reaktionerna blev starka efter BBC:s avstängning av förre fotbollsstjärnan Gary Lineker.
Experter och kommentatorer vägrade att jobba för tv-bolaget under lördagens Premier League-sändningar.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak hoppas på en snabb lösning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fotbollstokiga Storbritannien skakas av Lineker-affären.

Så till den milda grad att premiärministern Rishi Sunak på lördagskvällen ansåg sig tvungen att göra ett uttalande:

"Gary Lineker var en framstående fotbollsspelare och är en begåvad programledare. Jag hoppas att den nuvarande situationen mellan Gary Lineker och BBC kan lösas på ett snabbt sätt, men det är ett ärende för dem, inte för regeringen", säger Sunak.

Lineker stängdes på fredagen tills vidare av från BBC sedan han på Twitter kritiserat Storbritanniens regering och jämfört formuleringar i en ny asyllag med Nazityskland. 62-åringen är populär programledare av "Match of the day", ett program med höjdpunkter från Premier League.

Experterna och tidigare landslagsanfallarna Ian Wright och Alan Shearer var några av kollegorna som direkt visade sitt stöd till Lineker, genom att meddela att de inte tänkte vara med i lördagens sändningar.

Inga experter

BBC meddelade senare att highlights-programmet, som har sänts sedan 1964, för första gången ska genomföras utan experter och presentatör.

"BBC har beslutat att han inte ska leda "Match of the day" tills vi har en tydlig överenskommelse om hans bruk av sociala medier", skriver bolaget i ett uttalande.

BBC sade också att "Match of the Day" inte kommer att fråga spelare och tränare om intervjuer, efter att flera spelare uttryckt att de inte kommer ställa upp av solidaritet med Lineker.

Problemen spred sig sedan vidare till flera delar av BBC, då andra kommentatorer och sportpresentatörer valde att inte medverka, vilket tvingade bolaget att kasta in repriser och poddar i stället för direktsändning.

Kräver ursäkt

Linekers uttalande har också fått politiska följder. 36 parlamentsledamöter från det konservativa Tories har i ett brev till BBC varnat att affären "med säkerhet kommer att skaka folks redan svaga förtroende" för BBC:s oberoende.

De kräver i brevet en full ursäkt från Lineker.

Gary Lineker – som har 8,8 miljoner följare på Twitter – är BBC:s högst betalde stjärna. Regeringen har kallat hans åsikt på Twitter för opassande och oacceptabel och vissa politiker har uppmanat BBC att bestraffa honom.

FRÅN FÖRSTASIDAN