"Bara att kunna se deras ansikten hjälpte mig"

"Bara att kunna se deras ansikten hjälpte mig"

Brittney Griner kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon berättade om tiden i det ryska fängelset.

Matt York/AP/TT
Tiden i det ryska fängelset höll på att knäcka Brittney Griner. Men bilder på familjen hjälpte henne att härda ut.
– Bara att kunna se deras ansikten hjälpte mig, säger basketstjärnan på sin första presskonferens efter frisläppandet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brittney Griner dömdes i februari förra året till nio års fängelse för narkotikabrott efter att ha fastnat i en flygplatskontroll med cannabisolja i bagaget. Hon släpptes däremot i december efter ett uppmärksammat fångbyte där USA samtidigt släppte den ryske vapenhandlaren Viktor But.

Hon har hållit en låg profil efter frisläppandet och bara synts till på några idrottstävlingar, exempelvis Super Bowl-finalen i Glendale i februari.

Men på torsdagen mötte hon medierna Phoenix. Då berättade hon att bilder på familjen hjälpte henne att hålla modet uppe i fängelset.

– Bara att kunna se deras ansikten hjälpte mig. Det fanns stunder när jag ville ge upp, men då tittade jag på bilderna och blev påmind om vad som väntade mig.

Comeback i maj

Med tårar i ögonen fortsatte hon:

– Du drabbas av motgångar i livet. Den här var rejäl sådan. Men jag litade på att mitt hårda jobb skulle ta mig igenom det.

Det har sedan tidigare varit klart att 32-åringen ska göra comeback i WNBA-laget Phoenix Mercury när säsongen startar den 19 maj. Däremot kommer hon aldrig spela utomlands igen.

– Bara om det är med det amerikanska landslaget, säger Griner som vunnit två OS-guld med USA.

Tränade med boll

Hon har successivt trappat upp träningen.

– Det var som om jag var 16 år igen, säger Griner om första gången hon tränade med en boll igen efter hemkomsten.

Hon säger också att hon vill kämpa för de som runt om i världen har blivit felaktigt dömda, eftersom hon med egna erfarenheter kan säga att vetskapen om att det finns de som kämpar för att man ska släppas fri betyder mycket.

– Bara att vara medveten om det när du inte vet något annat, de gånger där jag hade möjlighet att se vad som höll på att hända gjorde mig definitivt mer lugn. Det fick mig att känna hopp, säger hon och hänvisar till sin egen tid i fängelse.

FRÅN FÖRSTASIDAN