AP: Våldtäktsdömde skräckläkaren knivhuggen

AP: Våldtäktsdömde skräckläkaren knivhuggen

Larry Nassar. Arkivbild.

Matthew Dae Smith/AP/TT
USA:s tidigare landslagsläkare Larry Nassar, som dömts för sexuella övergrepp på 100-tals kvinnliga gymnaster, har blivit knivhuggen i fängelset i Florida.
Nassars tillstånd är stabilt, uppger nyhetsbyrån AP.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt AP har Nassar blivit knivhuggen flera gånger i ryggen och bröstet vid ett bråk med en medfånge i söndags.

Nassars tillstånd är stabilt, skriver AP.

2018 dömdes Nassar till flera livstidslånga fängelsestraff för övergrepp på flera hundra kvinnliga gymnaster, varav merparten var minderåriga.

I ett separat fall dömdes Nassar även för barnpornografibrott.

Stjärnan vittnade i domstol

Flera idrottare, däribland superstjärnan Simone Biles, vittnade under rättegången 2018 om övergreppen från Nassar som pågått i över två årtionden.

De vittnade om att de berättat för vuxna, inklusive sina tränare, om vad som pågick utan att det vidtogs åtgärder.

Över 100 kvinnor sökte gemensamt över 10 miljarder kronor i skadestånd från amerikanska myndigheter för FBI:s misslyckande att stoppa Nassar efter att de informerats om anklagelserna mot honom 2015.

Nassar greps av universitetspolis ett år senare.

Övergreppen skedde under Nassars tid på Michigan State University och när han var verksam vid det amerikanska gymnastikförbundet.

Michigan State kritiserades för att ha misslyckats att stoppa Nassar och betalade nära 5,5 miljarder kronor i skadestånd till över 300 kvinnor och flickor utsatta för Nassars övergrepp.

Amerikanska gymnastikförbundet och den amerikanska olympiska och paralympiska kommittén betalade ut drygt 4 miljarder kronor.

"Det är över"

En sista överklagan nekades i fjol efter att Nassars advokater menat att han behandlats orättvist av domaren Rosemarie Aquilinas.

Vid rättegången 2018 kallade hon honom för "ett monster som skulle ruttna i fängelset som den onda häxan i 'Trollkarlen från Oz'" och sade att "jag har precis skrivet under din dödsdom".

Fler än 150 kvinnor vittnade under den sju dagar långa förhandlingen i Aquilinas domstol.

– Det är över... Sex år efter jag lämnade in polisrapporten så är det äntligen över, sade Rachael Denhollander, den första kvinna att anklaga Nassar offentligt.

FRÅN FÖRSTASIDAN