Andersson om Larsson: "Gjort en väldigt stark vår"

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
18-årige Hugo Larsson är med i truppen inför EM-kvalet mot Österrike. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
Malmö FF:s 18-årige mittfältstalang Hugo Larsson är uttagen i landslaget inför EM-kvalsamlingen i juni.
– Han har många, många bra egenskaper, säger förbundskapten Janne Andersson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fotbollslandslaget träningsspelar mot Nya Zeeland den 16 juni och EM-kvalar sedan mot Österrike fyra dagar senare, på Ernst Happel-stadion i Wien.

Andersson motiverar varför Larsson får chansen:

– Han har gjort en väldigt stark vår, vi träffade honom redan i januari där han var duktig och visade framfötterna. Sedan har vi följt honom under våren, i en trupp på 29 spelare tycker jag han hör hemma. Där är han tillräckligt bra för att vara med och också väldigt spännande att kunna slussa in honom. Jag är rätt övertygad om att det här är en spelare som kommer ta plats i truppen framöver också.

"Äter mark"

Janne Andersson ser många positiva egenskaper hos skåningen, som snart lämnar MFF för spel i Eintracht Frankfurt – i vad som numera är allsvenskan dyraste försäljning.

MFF får någonstans mellan 130-140 miljoner kronor för mittfältaren.

– Som ofta är det en helhet tycker jag, han är både defensivt och offensivt bra, en bra passningsspelare. Han äter mark när han rör sig, är oerhört mobil i sitt sätt att flytta sig på planen och han är klok.

Annons

– Han har många, många bra egenskaper och under våren har han utvecklas mer och mer, säger förbundskaptenen.

Andersson valde att ta ut 29 spelare, betydligt fler än vanligt.

– Grunden till det är att vi börjar med en träningsmatch och sedan har en tävlingsmatch. Det ger oss chansen att se ett antal spelare i träningsmatchen, säger han.

TT: Följer alla med till Wien?

– Jag har funderingar på hur vi ska lösa det, men vis av erfarenheten från förra året (mängder med skador och återbud under Nations League) väntar jag med att ta de besluten tills vi kommer in i samlingen. Vi åker inte med 29 spelare, men får se vad det landar i. Det kan hända saker.

Olsson tillbaka

TT: Är Hugo Larsson redan nu en spelare som kan vara med och konkurrera om en plats mot Österrike?

– Det kanske är lite för tidigt, men jag är helt övertygad om att det är en spelare vi kommer att ha mycket glädje av i svensk fotboll framöver. Den potentialen har han och redan nu är han på en landslagsmässig nivå.

Annons

Veteranen Martin Olsson är tillbaka i landslaget mer än ett år efter sin senaste landskamp. Dessutom gör Jens Cajuste comeback.

Saknas gör bland andra skadade backarna Ludwig Augustinsson, Emil Krafth, Joel Andersson och Emil Holm. Precis som väntat är inte heller Zlatan Ibrahimovic med i truppen.

– Jag har pratat med Zlatan, ett bra snack som alltid. Den här gången är han ju inte skadefri och därför inte med, mycket mer än så har jag inte pratat med honom om, säger Andersson.

"Kanske lite viktigare"

Österrike har inlett EM-kvalet med två raka segrar, hemma mot Azerbajdzjan och Estland. Sverige (förlust mot Belgien och seger mot Azerbajdzjan) är tre poäng efter och vill inte gärna hamna mer på efterkälken.

Mycket talar för att Österrike och Sverige gör upp om den andra EM-platsen bakom klara gruppfavoriten Belgien.

TT: Många vill beteckna mötet med Österrike som en ödesmatch. Håller du med?

– Ödesmatcher är nog i sista omgången. Jag ser det som en av åtta matcher. Ödesmatch tycker jag inte att det är, men den är jätteviktig, säger Janne Andersson.

Annons