Andersson: "Det här har jag jobbat länge för"

Andersson: "Det här har jag jobbat länge för"

Ebba Andersson tog sitt första individuella VM-guld i lördagens skiathlon i Planica.

Christine Olsson/TT
Så många pallplatser, så få segrar.
Ebba Anderssons första individuella VM-guld markerar hur hon en gång för alla nått toppen.
– Det är ett ögonblick som jag inte vet om jag kommer att få uppleva igen, säger den nyblivna världsmästaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ofta får man höra från nyblivna vinnare att det var först vid åsynen av mållinjen som de var helt säkra på seger – oavsett hur överlägsna de varit.

Ebba Andersson kände att VM-guldet var hennes redan med ett varv och 3,75 kilometers åkning kvar av lördagens skiathlon. Då hade hon lagt alla långt bakom sig efter bytet från klassisk åkning till skejt.

– När jag kom in på stadionområdet. Då kände jag ”det här släpper jag inte nu”, säger Andersson.

"Helt otroligt"

Precis som vanligt flackar 25-åringen mycket med blicken, men den här gången lyser det en glädje i ögonen som hon aldrig upplevt förut. Guldet är Ebba Anderssons första individuella på ett mästerskap.

– Det är ett ögonblick som jag inte vet om jag kommer att få uppleva igen. Det var helt otroligt att komma in och få känna att i dag är det jag som korsar mållinjen först, säger Andersson.

Guldmedaljen höll dock på att försvinna i en snödriva. En missbedömd kurva i en utförsbacke slutade med ett felskär, och plötsligt hade Andersson åkt i backen.

– Jag var riktigt orolig, ska jag var ärlig att säga. Jag tänkte ”fan, Ebba, att du alltid ska strula till det, kan du aldrig fullfölja något när du väl har dagen?”.

– Men som tur var klarade jag av att komma lika fort upp. Och när jag kort därpå fick veta att jag fortsatt hade en lucka på tio sekunder, då kunde jag hitta tillbaka till lugnet igen.

En VM-medalj är stort. Men med tanke på hur Anderssons karriär sett ut är guldet något alldeles extra. Fram till lördagen hade hon två VM-brons individuellt som bäst och i världscupen kändes det länge som att hon aldrig skulle lyckas vinna.

Kan göra "en Johaug"

Efter 19 raka pallplatser i världscupen kom till slut den första segern i Val di Fiemme den 10 januari 2021. Sedan följde ytterligare sex andra- och tredjeplatser innan det i vinter lossnat fullständigt.

Andersson kom till Planica med tre raka segrar i distanslopp. Och nu fick hon äntligen det där guldet.

– Det här har jag jobbat länge för och förhoppningsvis tjänat ihop till över tid. I dag gjorde jag många bra saker där ute, och det är det som tar mig till den här guldmedaljen. Jag får ge en liten klapp på axeln till mig själv.

På förra skid-VM, i Oberstdorf 2021, var Norges Therese Johaug i en klass för sig, tog hem samtliga distanslopp och fick även med sig ett stafettguld hem. Norskan har avslutat elitkarriären, men frågan är om Ebba Andersson kan kopiera bedriften i Planica.

TT: Är det en målbild du har?

– Här och nu ska jag börja med att njuta av det här guldet för det har jag kämpat hårt för. Efter det så tar jag bara loppet som kommer härnäst, säger Andersson.

– Så får vi se var det landar när vi ska summera det här mästerskapet.

FRÅN FÖRSTASIDAN