Åberg skriver golfhistoria – klar för PGA

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ludvig Åberg blir proffs. Arkivbild.
Svenske golfaren Ludvig Åberg skriver historia. Han blir den första spelaren att gå direkt från collegestudier till PGA-touren, skriver PGA Tour University på Twitter.
– Han har egentligen inga svagheter, säger landslagscoachen Jonnie Eriksson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ludvig Åberg, som snart avslutar studierna på Texas Tech, toppar PGA-tourens universitetsrankning överlägset. Den som ligger etta där i slutet av maj månad får från och med i år börja spela på PGA-touren direkt.

Att svensken skulle lyckas säkra platsen till PGA-touren har i ärlighetens namn stått mer eller mindre klart en längre tid.

Debut nästa vecka

Så när 23-åringen från Eslöv på måndagen, lokal tid, gick ut på golfbanan som representant för Texas Tech för sista gången var det mest formalia innan beskedet bekräftades.

Redan nästa vecka gör han debut som proffs.

– Det är otroligt kul. Han är ett bra exempel på en person som går den här långa vägen. Han har hunnit gjort klart hela utbildningen ordentligt och varit världsetta av och till de sista två åren. Så han är verkligen värdig, säger herrlandslagscoachen Jonnie Eriksson.

TT: Vad har han för styrkor som spelare?

– Han har egentligen inga svagheter, det är en styrka. Generellt sett är han bra från tee, han slår långt och rakt. Och han slår högt, så han kan ta sig förbi hinder.

Annons

Stora förändringar

Klivet från collegegolf till proffsens värld är en omställning, med betydligt längre perioder av spel, med nya förutsättningar i form av nya banor, städer och väder varje vecka, och dessutom i mediernas blickfång.

– Det ställer krav på att orka fysiskt och psykiskt. Spelmässigt vet jag att hans spel räcker för att då och då vara uppe i toppen, men sen får vi se hur det är att klara av det här livet. Vi bör ha tålamod – men relativt stora förhoppningar, säger Eriksson.

Till stöd från förbundet får Ludvig Åberg Peter Hanson, som själv tog steget från amatör till proffs i 20-årsåldern. Hansson kommer att få en slags mentorsroll.

– Peter har varit på plats i världsnivån till ganska nyligen. Närspel är en grej där han (Åberg) behöver förbättra sig lite. Där är Peter väldigt bra, och han är van vid miljön så det passar jättebra. Han är också från Skåne, så det blir lätt att ha kontakten, säger Eriksson.

Annons

Kanske är Åberg en del av en ny svensk våg inom herrgolfen. Vincent Norrman, 25, gjorde debut på PGA-touren i år och har klarat "cutten" i tio av arton tävlingar. På utvecklingstouren Korn Ferry finns också jämngamla Tim Widing och Pontus Nyholm.

– Med lite flyt kanske vi har tre eller till och med fyra killar som är födda på slutet av 1990-talet på PGA-touren nästa år, säger Eriksson.

Annons