Guide: Öberg går för ny VM-medalj

Guide: Öberg går för ny VM-medalj

I lördags mottog Hanna Öberg VM-silvret för andraplatsen i sprint i Oberhof. Blir det en ny medalj i dag?

Anders Wiklund/TT
Hon har redan tagit ett OS-guld och ett VM-guld i distans.

I dag är Hanna Öberg en av favoriterna över de 15 kilometerna i Oberhof – stärkt av VM-silver i sprint tidigare under mästerskapet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skidskytte-VM, distans, 15 km, damer.

När: I dag klockan 14.30.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och sedan handlar det om att vara prickfri i skyttet och snabb i spåret. Distansen består av fyra skjutningar. De skjuter enligt ordningen liggande, stående, liggande, stående. Varje bom ger ett tidstillägg på en minut.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Denise Herrmann-Wick, Tyskland, 2) Anaïs Chevalier-Bouchet, Frankrike, 3) Marte Olsbu Røiseland, Norge. Svenska placeringar: 12) Mona Brorsson, 13) Hanna Öberg, 15) Linn Persson, 16) Elvira Öberg.

2021: VM i Pokljuka: 1) Markéta Davidová, Tjeckien, 2) Hanna Öberg, Sverige, 3) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge. Övriga svenska placeringar: 21) Linn Persson, 35) Elvira Öberg, 49) Johanna Skottheim.

+ Tar Hanna Öberg medalj igen?

Distanslopp i mästerskap har varit något av en specialitet för Hanna Öberg. Hon vann distansloppen i OS 2018 och VM 2019. Kom sedan fyra i VM 2020 och tog silver i VM året därpå. Dessutom vann hon säsongens första distanslopp i världscuppremiären i Kontiolax. Nu kommer hon till onsdagens 15-kilometerslopp stärkt av silvret i sprint i Oberhof.

+ Förkylda favoriter

Elvira Öberg har fått ont i halsen och kan med största sannolikhet inte starta i distansloppet. Hon kom till VM som Sveriges största medaljhopp efter vinterns tre segrar och en andraplats i totala världscupen. Även Lisa Vittozzi, Italien, blev förkyld före jaktstarten och det är tveksamt om hon kan ställa upp i distansloppet. En frisk Vittozzi hade varit en av favoriterna eftersom hon kom trea i distansen i Kontiolax och sedan vann säsongens andra distanslopp i Ruhpolding.

+ Favoriten vilar

Norska stjärnan Marte Olsbu Røiseland drabbades i somras av bältros och gjorde inte tävlingscomeback förrän kort inför VM – hon hann bara med fem individuella lopp före Oberhof. Efter guld i mixedstafett, en fjärdeplats i sprint och en tredjeplats i jaktstart väljer nu norskan att stå över distansloppet. I stället får Ingrid Landmark Tandrevold bära ett norskt favoritskap. Hon har en andraplats från distansen i Kontiolax i början av säsongen. Världscupledaren Julia Simon, Frankrike, ska inte glömmas bort. Hon har en tredjeplats från distansloppet i Ruhpolding och körde upp sig till seger i jaktstarten efter bara en bom i söndags.

FRÅN FÖRSTASIDAN