Tystade kritiker med nytt brons: "Bra på det här"

Tystade kritiker med nytt brons: "Bra på det här"

Sebastian Samuelsson efter att ha tagit sitt andra VM-brons i Oberhof.

Anders Wiklund/TT
Sebastian Samuelsson tog sitt andra brons i VM i skidskytte när han kom trea i distansloppet – hans allra första pallplats i ett 20-kilometerslopp. Han tystade därmed kritikerna.

– Framför allt den här säsongen tycker folk att jag ska gå en skyttekurs eller sluta. I dag är det ett litet stick tillbaka, att jag faktiskt är ganska bra på det här, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bronspengen i distansloppet i Oberhof är hans nionde i mästerskap och hans andra på tre dagar. Åt segraren Johannes Thingnes Bø fanns det inget att göra, men Samuelsson var bara fyra tiondelar av en sekund bakom tvåan Sturla Holm Lægreid.

– Jag körde allt jag hade och fajtades om det och känner inte att jag kunde ha gjort något annorlunda. Men hade loppet varit några hundra meter till kanske jag hade tagit honom. Men jag är inte missnöjd, jag är bara glad att det inte var fyra tiondelar till guldet, det hade varit jobbigt, säger han.

– Det är stort att vara på pallen i distanslopp, jag har haft fjärdeplatser på mästerskap som grämt mig lite.

Viktig nolla i sista

Samuelsson sköt bara en bom i loppet, i det tredje skyttet.

– Det var viktigt, framför allt det sista skyttet – att få fylla det. Att få skjuta fullt när man är medveten om att skjuta fullt är en trolig medalj, det betyder mycket för mig, säger han.

– Jag har haft det kämpigt med skyttet på slutet, det är skönt att komma tillbaka och jag kan nog släppa det där nu.

Han säger att han framför allt i vinter fått många mejl där folk tycker att han ska gå en skyttekurs eller sluta.

– Det är så spelet funkar, även om det är tråkigt att det är så. Jag lägger inte jättemycket energi på på det men en sådan här dag är det skönt att kunna skicka ett litet stick tillbaka, att jag faktiskt är ganska bra på det här.

Rolig jargong

Samuelsson har haft det tufft under världscupsäsongen, framför allt efter att ha varit sjuk runt jul och han lyckades inte vända trenden förrän under VM. Men inte förrän efter vapenhaveriet i mixedstafetten. I söndags körde han upp sig från en elfteplats i sprinten till en tredjeplats i jaktstarten.

Sebastian Samuelsson är inte rädd för att sticka ut hakan och har även en tuff jargong i medierna gentemot de norska stjärnorna.

– Jag tror att många har bilden av att jag och Johannes och Tarjei (bröderna Bø) hatar varandra. Men det är en jargong i medierna som vi alla tycker är rolig och de första som gratulerade mig efter ett sådant här lopp är norrmännen. Och de första som var framme och kramade om mig efter mixedstafetten var norrmännen, säger Samuelsson.

– Och för mig skulle det vara konstigt om jag i en intervju före tävling säger att jag inte siktar på seger, det vore en tråkig inställning om jag hade sagt att topp 20 är bra. Bara för att jag siktar mot seger betyder det inte att jag är missnöjd om jag kommer femma.

"Lite show över det"

Han stack även ut hakan ordentligt i inledningen av loppet. Stack iväg som skjuten ur en kanon och ledde loppet efter 600 meter.

– Det var lite show över det, det var mitt sätt att komma i rätt mental anspänning och jag är nöjd med det, säger han.

– Jag hörde på coacherna att de var lite oroliga men jag kände att jag hade koll på det. Jag fattade att jag skulle behöva sänka farten senare.

FRÅN FÖRSTASIDAN