Förslag: Porta huliganer vid rån av fotbollströja

Förslag: Porta huliganer vid rån av fotbollströja

Vid bland annat slagsmål i samband med fotbollsmatcher kan danska huliganer dömas till tillträdesförbud till exempelvis Parken i Köpenhamn (bilden) i upp till fyra år. Arkivbild.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT
Den danska regeringen vill ta i med hårdhandskarna mot huliganer.

Om personer rånar en motståndarsupporter på dennes fotbollströja ska tillträdesförbud till arenor kunna utdömas, enligt ett lagförslag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tidigt under hösten i fjol drabbades dansk fotboll av en rad bråk mellan supportergrupper i samband med flera matcher i den högsta ligan. Exempelvis blev en 16-årig Århussupporter – under hot av misshandel – rånad på sin fotbollströja av tre män som sympatiserar med Ålborg. Trion har åtalats för brott och rättegång ska hållas senare i vår.

Kan portas i fyra år

Nu lägger den danska regeringen fram ett lagförslag om att listan över straffbara handlingar som kan ge tillträdesförbud till fotbollsmatcher utökas. Bland annat ska en supporter kunna portas från arenor vid just rån av en motståndarsupporters tröja i samband med match.

"Det ska vara tryggt för barnfamiljer och andra åskådare att komma till stadion, och det är det inte när det utbryter slagsmål, stolsitsar slits upp eller det kastas saker mot polisen och kontrollanter", säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) i ett pressmeddelande.

Slagsmål och rån i samband med en match kan ge tillträdesförbud i upp till fyra år, enligt förslaget. Man vill även att polisen på förhand får möjligheten att hålla kvar supportrar på utvalda läktarsektioner efter matchen för att undvika tumult utanför arenan.

Om en supporter får tillträdesförbud får personen ifråga inte vara närmare hemmaarenan än 500 meter under matchdagen. Om det rör sig om en bortamatch får supportern inte vara närmare arenan än tre kilometer.

Kan börja gälla i sommar

Efter fjolårets oroligheter ville en bred politisk majoritet ta fram skärpta åtgärder mot huliganer. Lagförslaget, som nu ska ut på remiss, är utarbetat i samarbete med bland annat det danska fotbollsförbundet (DBU), supportergrupper och klubbar från den högsta herrligan.

Om lagförslaget klubbas igenom i det danska parlamentet börjar det gälla den 1 juli och gäller matcher i landets tre högsta herrserier samt vid internationella matcher i Danmark.

FRÅN FÖRSTASIDAN