TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Sara Hector om fiaskot: "Gjort är gjort"

14 feb, 2023 
Sara Hector, en av flera besvikna svenskar efter den svaga insatsen i lagtävlingen i alpina VM.
En gjorde sitt jobb – och det räcker sällan när helst hela laget måste prestera.

Det hjälpte inte att Sara Hector visade fin form.

Sverige försvann direkt i åttondelsfinalen i lagtävlingen i alpina VM och det var inget annat än en rejäl missräkning.

– Vi kan inte göra något åt det nu. Gjort är gjort, säger Hector.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med sex tidigare tagna medaljer – den senaste var silvret i Cortina 2021 – gick Sverige in som en av favoriterna.

Det uppsatta målet var tydligt – en ny medalj.

I stället väntade en tvärnit redan mot Tyskland i åttondelsfinalen, i den första matchen. Det trots en lovande start. Sara Hector var tio hundradelar före Lena Dürr i mål.

Sedan tog det roliga slut. Kristoffer Jakobsen, som inte kände sig helt pigg på grund av en förkylning, kom fel i en sväng, hamnade hopplöst efter men tog sig ned. Där gick en möjlig svensk 2–0-ledning om intet.

Pressen låg nu på VM-debutanten Hanna Aronsson Elfman och Mattias Rönngren. Aronsson Elfman åkte jämnt med Andrea Filser när hon fick ett slag och tyskan vann.

"Sjukt svår uppgift"

Rönngren var piskad att slå Alexander Schmid – och dessutom med en tillräckligt bra tid för att Sverige skulle gå vidare vid 2–2.

Rönngren satte allt på ett kort och körde ur.

– Mattias hade en sjukt svår uppgift. Schmid är en av de starkaste av alla i det här och Mattias var tvungen att vara hundra procent före. Det är inte lätt att få en sån uppgift, säger Sara Hector.

Annons

Landslagschefen Lars Melin:

– Man hatar att förlora. "Krille" var inte helt "fit" och Mattias gjorde vad han kunde. Han fick info om att han var tvungen att vinna och Schmid är ingen dålig åkare. Vi får helt enkelt inse att vi får omgruppera och ta tag i det här, säger landslagschefen Melin.

Sara Hector var lika besviken.

– Tråkigt att vi inte går vidare, så klart. Vi hade lika gärna ha kunnat vinna mot Tyskland, men det är små marginaler i parallell, det går väldigt fort och det är vad det är, säger hon efter den svenska elfteplatsen.

"Små marginaler"

TT: Du sade inför tävlingen att det kan bli succé och det kan bli fiasko.

– Det är så små marginaler i alpint. Det är två svängar där vi råkar hamna för mycket på innerskidan och vi är ute.

TT: Fick du ge Kristoffer Jakobsen några tröstande ord efteråt?

– Ja, men han var tvungen att gå på dopningstest och vi hann inte prata så mycket.

För Hector, Aronsson Elfman, Estelle Alphand och Rönngren väntar sent i eftermiddag kval till onsdagens individuella parallelltävling.

Annons

TT: Bara att skaka av sig det här och gå vidare?

– Så är det. Jag vill hemskt gärna göra något bra i det parallella, men det är storslalomen på torsdag som är det viktigaste, säger Hector.

Norge vann VM-guldet i finalen mot Sverige för två år sedan och fick möjligheten att försvara titeln som alpin lagmästare.

Finalen mot USA var en riktig rysare under den klarblå himlen i Méribel. Amerikanskan Paula Moltzan och Thea Louise Stjernesund åkte exakt lika snabbt i den tredje matchen.

Fastnade i startgrinden

I och med det fick båda segern och det var lika, 2–2, inför den avgörande duellen mellan amerikanen Tommy Ford och Timon Haugan.

Och vad hände? Haugan trasslade in sig i startgrinden. När han väl kom i väg var Ford en bra bit ned i backen och säkrade det amerikanska guldet lekande lätt. Inte illa med tanke på att världsstjärnan Mikaela Shiffrin på nytt valde bort chansen att ta ännu en VM-medalj.

Kanada tog bronset.

Annons